Gyász

2 órája

Meghalt Szirony Pál

Életének 83. évében, október 7-én elhunyt Szirony Pál testnevelő tanár, szakedző és a szarvasi női kosárlabda egykori felvirágoztatója.

Bakulya Mihály

Szirony Pál, vagy ahogy barátai és közeli ismerősei és közvetlen környezete szólította, „Pacsi” univerzális egyéniség volt, az érdeklődése középpontjában mindig a sport állt. Tősgyökeres szarvasiként természetes volt számára, hogy a felsőfokú tanulmányai végeztével (1965-ben testnevelő tanárként diplomázott a Magyar Testnevelési Főiskolán) hazatért és szülővárosában helyezkedett el. 1968-tól az Óvónőképzőben és a Felsőfokú Technikumban kapott kinevezést, ami két évvel később a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara lett. 1996-ig ennek volt tanára és kezdettől a testnevelési csoport vezetője.

Szirony Pál

Mellette több sportágban edzősködött és folyamatosan képezte is magát (1977-ben lett szakedző, 1992-ben egyetemi szakdiplomát szerzett). Városi-járási edzőképzést szervezett, miközben hét éven keresztül vezette az országos kosárlabda edzői szakmai tábort. 1985-ben női kosárlabdacsapatával az NB I.-be került, szarvasi viszonylatban egyedülálló módon 13 évig szerepelt az ország élvonalában. Főállásáról nem mondott le, ezért közben más edzők is dolgoztak a klubnál, de távozásuk után rendre ő vette át az irányítást. 1998-tól nyugdíjasként városi sportreferens lett és a városi sportlétesítmények vezetője. Így került 2002-ben a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének elnökségébe. 2001-től kezdett sporttémájú helytörténeti anyaggyűjtésbe, kutatásba. 2014-től már csak társadalmi sportszervezőként rendezett versenyeket, ezt a munkáját fokozatosan adta át a fiatalabb korosztálynak.

Az utóbbi időben visszavonultan élt szeretett családja körében. Felesége, két leánya és unokái gyászolják, végső búcsúztatásáról később intézkednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában