Röplabda

2 órája

A csabaiaknál a tini, Németh Luca vitte a prímet - galériával

A fiataljait is mély vízbe dobva sima 3:0-s győzelmet aratott az MBH-Békéscsaba, a Vasas fiókcsapata ellen, a női röplabda Extraliga 3. fordulójának péntek esti békéscsabai találkozóján. A csabaiak legjobbja a 16 esztendős Németh Luca volt 20 ponttal.

Gajdács Pál

Változtatott az alapcsapatán Tóth Gábor, az MBH-Békéscsaba vezetőedzője, hiszen bekerült a kezdőhatosba a portugál Santos Hurst és a 16 éves Németh Luca is. Dékány Bernadett és Nina Kocics a cseresarokból várt bevetésre.

Németh Luca, Vasas, röplabda
A még csak 16 esztendős Németh Luca remek teljesítményt nyújtva, 20 pontot elérve vette ki a részét az MBH-Békéscsaba győzelméből
Fotó: Imre György

Öt egyes rohammal kezdte a mérkőzést a BRSE, ám a Vasas fiataljait ez nem rettentette meg, hiszen 8-nál már be is érték a vendéglátóikat. Következett egy 4:1-es csabai széria, Kőnig Gábor, a „kis” Vasas trénere ekkor, vagyis 12:9-nél időt kért. A csabaiak nagy tempót diktálva, többek között Chloé Mayer remek blokkjaival hat ponttal elhúztak, 16:10-nél jött is az újabb Vasas-időkérés. A folytatásban kiegyenlítettebbé vált a játék, a piros-kékek is gyűjtögették a pontokat, de a távolság megmaradt, s a szettnek Samaret Caraballo ászt érő ütése vetett véget.

Németh Luca labdáira csak ritkán volt válasza a Vasasnak

A második szett első néhány labdamenete Németh Lucáról szólt, aki négy pontot is összehozott (a negyedik egy ász volt!), mire a Vasas edzője 7:3-nál kénytelen volt időt kérni. A 16 éves tehetség a folytatásban is remekül játszott (a játszma végéig 12 pontot szerzett!), a vendégek trénere pedig 12:6-nál a második idejét is kikérte. A Csaba egy 6:0-s sorozattal hasított, majd Caraballo ásza után már tíz volt közte. A vendégeknél nagy volt a mozgás, szinte minden csereember játéklehetőséghez jutott, de Tóth Gábor is egyre másra dobta csatába a tizenéveseit, Mikus Ninát, Fekete Ramónát és a liberó Nánási Zoét. A csabaiak szépen haladtak előre és két vasasos rontás után a második játszma is véget ért, a piros-kékek ebben a játékrészben mindössze tíz pontra voltak képesek. Tegyük hozzá, a hazaiaknál azért a tapasztalt, sok nagy csatát megélt Mayer, Koseková, Kiss Emese és Caraballo is „besegített” a fiatal generációnak.

Valami megtört a csabaiaknál a harmadik felvonásra, mert bár a jó kezdés most is megvolt, a lelkesedésüket megtartó fővárosiak fordítottak az álláson, a Zsombók-ikrek egyik tagja, Eszter egymás után két ászt is ütött. Testvére, Anna a hálónál jeleskedett, blokkjaival partiban maradt a csapata, a BRSE két pontnál jobban nem tudott ellépni.

A játszma derekán aztán csak meglendült a csabai szekér, ki más, mint Németh ponterős játékának is köszönhetően, de Hurst is igyekezett hozzátenni a magáét. Amikor már öt ponttal vitt a Csaba, Kőnig Gábor is közbelépett, de az instrukciói nem találtak célt, a csabaiak mentek előre és a végén behozhatatlan előnyre tettek szert. Kiss Emese pontjával kilenc mérkőzéslabdája lett a Békéscsabának, s bár Németh Luca az elsőt elrontotta, a következő menetben korrigált, feltéve ezzel az i-re a pontot.

MBH-Békéscsaba–Vasas SC 3:0 (17, 10, 16)

Extraliga női mérkőzés. Békéscsaba, 700 néző. V.: Bátkai-Katona Ágnes, Tillmann.

Békéscsaba: Caraballo 11, Kiss E. 8, Németh L. 20, Hurst 6, Mayer 10, Koseková 1. Csere: Kertész, Nánási (liberók), Fekete R., Mikus, Gajdács. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas SC: Botyánszki 7, Rieder 1, Altorjay 6, Sinka 6, Balogh E., Kiss N. 1. Csere: Stankovics (liberó), Zsombók A. 5, Zsombók E. 5, Solti, Szemler 1, Engin 2. Vezetőedző: Kőnig Gábor.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 5:1, 8:8, 12:9, 17:10, 22:16. 2. szett: 8:3, 16:6, 19:9, 24:10. 3. szett: 3:1, 3:4, 10:7, 13:10, 17:13, 23:14.

  • Tóth Gábor: – Más felállásban játszottunk, mint eddig, hiszen kimondott szándékunk, hogy építsük a fiatalokat. Az előző szezonokból okulva fontosnak tartom, hogy rendszeresen pályára lépjenek a kezdő hatoson kívül is, ilyen volt ma Németh Luca, aki remekül teljesített. A csapatkapitányunk is teljes meccset tudott játszani, ami nagyon fontos a csapat és az ő mentális állapota miatt is. Komolyan kellett venni a Vasas SC-t, mert hiába fiatalok, jó fizikai állapotban vannak, motiváltak és nincs vesztenivalójuk, szóval tisztességesen fel kellett készülni belőlük. 
  • Kőnig Gábor: – Kettős érzéseim vannak, amit olvashattunk az ellenfél edzőjétől, hogy nem fognak gyerekként kezelni minket, ezt be is bizonyították. Mi viszont gyakran úgy viselkedtünk, buta hibákat ejtettünk, amivel nincs is gond, csak túl sok és hasonló volt belőlük, amikből nem tanultunk, és szépen, lassan kirúgtuk magunk alól a széket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában