Hírek

2008.02.25. 14:43

Cseh alku a vízummentességért?

Olyan különalkut kötne Csehország az Egyesült Államok vízummentességéért, amit a többi európai ország eddig visszautasított. Az unió nem nézi jó szemmel a vitatott engedményeket.

BAMA

Az egyezség szerint Prága előzetesen kiadná az amerikaiaknak az Egyesült Államokba utazók személyi adatait, így a csehek már az idén könnyebben utazhatnának a tengerentúli országba. A témáról szóló emlékeztetőt hétfői ülésén vitatja meg a cseh kormány, majd kedden az Egyesült Államokba látogató Mirek Topolánek kormányfő, ahol alá is írná a megállapodást - olvasható a Hospodárské Noviny című cseh napilap hasábjain. A lap birtokába került emlékeztető szerint a csehek belemennének abba, hogy az USA-ba tartó repülőgépeken fegyveres amerikai titkos ügynökök üljenek. Ebbe a feltételbe eddig csak hét európai ország egyezett bele. Az Európai Unió tagállamai közül elsőként Csehország azt is elfogadná, hogy állampolgárai amerikai utazásukat elektronikus postával előzetesen a hatóságok tudomására hozzák, s kérjék Washington jóváhagyását. A napilap úgy tudja, az unióban komoly bírálatokat váltott ki, hogy a csehek elfogadnák ezt a feltételt.

A megállapodás problematikája, hogy a dokumentumban nincs pontosan rögzítve, milyen adatokat ismerhetnek meg az amerikai hatóságok. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányfő-helyettes azzal próbált nyugalomra inteni, hogy az amerikaiak semmiféle olyan adathoz nem férnek majd hozzá, amelyet az utasok önszántukból ne adnának ki. Cseh-amerikai viszonylatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy a csehek az amerikai hivatalok engedélye nélkül utazhatnak majd Amerikába, hanem azt, hogy a beutazási feltételek enyhébbek lesznek.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!