Hírek

2008.02.03. 17:31

Václav Havel elhagyta a kórházat

mti

Václav Havel volt cseh köztársasági elnök, akit szívműködési zavarokkal és hörghuruttal két hétig kórházban kezeltek, szombaton délután elhagyta a kórházat.

"A szívműködési zavarok, amelyeket a hörghurut felerősített, már megszűntek. A gond minden valószínűség szerint az intenzív munka következménye volt" - közölte vasárnap a prágai IKEM szívkórház igazgatója Jan Maly. Megjegyezte: az orvosok azt ajánlották a volt államfőnek, hogy még néhány napig, legalább egy hétig maradjon házi kezelésben és pihenjen, nehogy betegsége kiújuljon. Jakub Hladík, az exállamfő személyi titkára azt mondta: Havel jól érzi magát, de a következő napok programját az orvosokkal való konzultáció után állítják össze.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett nemzetközileg ismert politikusnak már a múltban is gyakran voltak problémái az egészségével. A korábban erősen dohányzó Havelnek a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt eltávolították jobb oldali tüdejének jelentős részét, s azóta több esetben is szenvedett hörghurutban, illetve tüdőgyulladásban, s problémái vannak az immunrendszerével is. Az orvosok korábbi nyilatkozatai szerint - tekintettel ezekre a tényekre - Havelnél minden megbetegedés igen veszélyes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!