Gazdaság

2010.12.12. 17:17

Békés, a rokkantnyugdíjasok megyéje

A dél-alföldi megyék közül Békésben él a legtöbb rokkantsági nyugdíjas. A régiós megoszlásban 33,6 százalékot tesz ki azok aránya, akik ilyen jellegű ellátásból tartják el magukat.

Cs. R.

Hazánkban a KSH legfrissebb adatai szerint összesen 2,98 millió ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást. Utóbbi körbe tartozik a rokkantsági nyugdíj is, Magyarországon minden negyedik, azaz 750 ezer ember él ebből.
A régiónkban Békésben a legtöbb a nyugdíjasok között a rokkantsági ellátásból élő, 22,44 százalék. Ebből a szempontból hazánk hátul áll a 33 fejlett országot tömörítő OECD-államok sorában, nálunk az aktív korú lakosok közül minden tizedik rokkantnyugdíjas.

Elemzők szerint amennyiben összehasonlítjuk az ország különböző tájainak gazdasági helyzetét, az ottani rokkantak arányával, kiderül, hogy azokban a megyékben, ahol magasabb a munkanélküliség, gyengébb a szociális-, illetve az egészségügyi ellátás, s ahol nagyobb a szegénység, ott több a rokkantellátásból élő, illetve az azt kérvényező.

A ,,rokkantságiban" az emberek sokszor a túlélés egyetlen módját látják, ám dr. Fodor Zsuzsanna megyei foglalkozás-egészségügyi főorvos többször látott arra is példát,  amikor a cégvezető — mert nem tudta kifizetni a végkielégítést — soron kívüli alkalmassági vizsgálatra küldte a leépítésben érintett dolgozóját, mondván, próbálkozzon meg a leszázalékolással. Természetesen, ha ezt az alkalmazott állapota nem indokolta, akkor maradt a vállalatnál.

A szakfőorvos különösen aggasztónak látja az emberekre nehezedő lelki terhet. Ezt dr. Varga Márta belgyógyász főorvos is megerősítette.

— A páciensekkel való beszélgetések során gyakran kiderült, hogy a létbizonytalanság  gerjeszti a problémákat. Ilyenkor a feszültség, a szorongás váltja ki a tüneteket,  a betegeknek pedig tovább rontja az állapotát. Ezt látjuk például a fekélybetegségre hajlamosaknál, illetve a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél. Az anyagi gondok mellett a munkahelyféltés is tetten érhető. A belgyógyászati kórtermekben fekvők átlagéletkora nyolcvan év körüli, a munkaképes korúak ragaszkodnak hozzá, hogy amit csak lehet, ambuláns úton végezzünk, s a vizsgálatra a lehető legrövidebb időt szánják.

A létszámleépítések után a meglévő dolgozói létszámra dupla teher hárul, amihez nem mindenki tud alkalmazkodni. Dr. Fodor Zsuzsanna szerint a vállalatok, ha pénzt nem is adhatnak a teher elviselésében, a stressz enyhítésében segíthetnek. Elmondta, magam is látta, hogy egy-egy bankban, egészségügyi, illetve szociális intézményben milyen jó eredményeket értek el pszichológus bevonásával. A cégvezető sokat segíthet még a munkaszervezéssel, illetve azzal, hogy érdeklődést mutat a beosztott problémái iránt, megértést tanúsít, együttérzőn viszonyul hozzá. 

Adatok, háttérinformációk: Békés Megyei Hírlap, december 13.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!