Gazdaság

2012.01.20. 07:12

Devizaadós Dávid nem jogerősen legyőzte bank-Góliátot

Elsőfokon pert nyert az OTP-vel szemben a gyulai Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ) elnöke. A polgári pert a devizahitelekkel kapcsolatos banki gyakorlat miatt indította.

G. E.

— A bankok tévedésbe ejtették, és ezáltal anyagi kárt okoztak a hitelfelvevőknek, amikor a kezelési költséget devizában állapították meg, azzal kereskedtek, ami komoly kárt okozott és törvénysértő is. A polgári per elindítása volt az utolsó eszköz, amihez nyúlhattam, ám ezt megelőzően több hivatal (így a Fogyasztóvédelmi Hivatal, a PSZÁF, a Bankszövetség, a Miniszterelnöki Hivatal) is elhárította próbálkozásaimat — hallhattuk Kásler Árpádtól.

Az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz került, itt a Gyulai Városi Bíróságot jelölték ki a tárgyalások lefolytatására. A városi bíróság ismét megállapította illetékességének hiányát és a Békés Megyei Bírósághoz továbbította az ügyet, ahol előbb tárgyaláson kívül egy személyes egyeztetés történt a bank részvétele nélkül. Kásler Árpád hozzátette: az általa létrehozott Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete (BAÉSZ) mára országos kapcsolatrendszerrel bír, munkájukat jogászok is segítik.

— Az első fokon megszületett ítéletet mértéktartónak, tisztességesnek tartom, ám tudni kell, hogy a Legfőbb Ügyészségen is tettem büntető feljelentést csalás és uzsora miatt, melyet a Nemzeti Nyomozó Iroda elutasított, arra hivatkozva, hogy Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely a devizahitelek mögé a valós fedezet meglétét megkövetelné. Ezen érdemes mindenkinek elgondolkodni — fogalmazott Kásler Árpád, s azt is elárulta, ha szükséges, igénybe veszik a nemzetközi bíróságok segítségét is.

A BAÉSZ honlapján megjelent közlemény szerint több százmilliárdot kell visszafizetniük a bankoknak a devizahiteleseknek és a devizahitelekkel rendelkező önkormányzatoknak, ha a jogerősen is elmarasztaló bírósági ítélet születik. Az elsőfokon semmisnek kimondott szerződési feltétel tisztességtelen volt, mert a benne megállapított kezelési költség svájci frankban történő elszámolása a pénzintézet részéről haszonelemeket tartalmaz.

Érdeklődésünkre a Gyulai Törvényszék (korábban megyei bíróság) sajtótitkára az üggyel kapcsolatban elmondta:

— A Békés Megyei Bíróságon K. Á. és K.R.H. az OTP és Kereskedelmi Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. ellen szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt indított pert, melyben 2011. december 8-án nem jogerős ítélet született. A polgári peres eljárás 2010. december 29. napján indult. Az ítéletben a megyei bíróság megállapította, hogy a felperesek és a OTP Jelzálogbank Zrt. között létrejött kölcsönszerződésnek semmis az a rendelkezése, mely szerint az adósok tudomásul veszik, hogy a szerződés alapján nyújtott kölcsön, annak ügyleti kamata és kezelési költsége, valamint a késedelmi kamat és az egyéb költségek a folyósítást követően devizában kerülnek megállapításra.

Ugyancsak semmisnek tekintendő, hogy: „Az egyes fizetendő törlesztő részletek forint összegét a bank által alkalmazott, deviza eladási árfolyamon határozza meg. A hitelező az első törlesztő részlet folyósítás napján érvényes, a banknál alkalmazott deviza eladási árfolyamon számított összegéről tájékoztatja az adósokat. A bank havonta jogosult meghatározni az adósok által fizetendő törlesztő részlet összegét.”

Dr. Bagdi Árpádtól megtudtuk, hogy az ítélet ellen a másodrendű alperes fellebbezett, ezért az ügy január 12-én a Szegedi Ítélőtáblára került.
Természetesen szerettük volna megismerni a perben alperesként szereplő pénzintézet véleményét is az eddig történtekről. Megkeresésünkre a következő nyilatkozatot kaptuk: az OTP Bank működése során minden esetben a hatályos jogszabályok szerint jár el, folyamatban lévő ügyeket nem kommentál, elkerülendő a bírósági ítélet esetleges befolyásolását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!