Hagyományok

1 órája

Ételkóstolót tartottak a nemzetiségek Békéscsaba főterén

Ételkóstolót tartott pénteken a főtéren Békéscsaba mind a hat nemzetiségi – lengyel, német, roma, román, szlovák és ukrán – önkormányzata. A program lehetőséget adott arra, hogy a nemzetiségeket közelebb hozzák a békéscsabaiakhoz, és hogy megismertessék széles közönséggel a tradicionális ételeiket, a hagyományaikat.

Licska Balázs

Sorban álltak az érdeklődők a Szent István téren felállított sátraknál, ahol a nemzetiségi önkormányzatok tagjai kínálták, kóstoltatták a szemet és a szájat egyaránt gyönyörködtető ételeiket. Volt, aki nemcsak kóstolt, hanem aztán receptet is vitt magával haza.

ételkóstoló, nemzetiségek, szlovák, román
Az ételkóstolón a szlovákok túrós haluskával várták az érdeklődőket. Fotó: Licska Balázs
  • A lengyeleknél alsó-sziléziai zsurek készült. Ez tulajdonképpen egy savanyú leves, amelybe kerül a rozsliszt mellett lengyel, azaz fehér kolbász, kétféle szalonna is a zöldségek és a fűszerek mellett.
  • A németeknél a Gerlai Wenckheim Társaság által készített szilvalekvárt – mellé persze kenyeret –, valamint sült tököt kóstolhattak a látogatók. A szilvalekvár készítése német hagyomány, de elterjedt mindenhol. A kenyér pedig rozskenyér volt, ugye híres is a bajor rozskenyér.
  • A romák egy hatalmas üstben készítették a töltött káposztát, amely egyrészt a fűszerezése miatt más, mint a szokásos, másrészt azért, mert többféle húsból készítik.
  • A románok helyben készült juhtúrós puliszkával várták az érdeklődőket, de kínáltak – kenyérre kenve – padlizsánkrémet, tradicionális méhkeréki retyisét, házilag készült süteményt is.
  • A szlovákok túrós haluskával érkeztek, amelynek az elmondások szerint a gasztronómiai értéke a csabai kolbászéval vetekszik. A felvidéki ősök hozták magukkal az elkészítési módot, a receptúrát.
  • Az ukránoknál kulis készült. Ez lényegében egy egytálétel, amelynél alapként a köles szolgál – többször át kell öblíteni, hogy a keserűsége eltűnhessen –, és ugyanannyi zöldségfélét és húst kell beletenni a friss fűszerek mellett. Tábori ételnek indult, mivel bárhol elkészíthető.
A romák töltött káposztát készítettek egy hatalmas üstben. Fotó: Licska Balázs

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában