Középpontban a könyvtárak

2 órája

Országos Könyvtári Napok: több mint 50 programmal készülnek Békés vármegyében

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg szeptember 30. és október 6. között az Országos Könyvtári Napokat, melyhez Békés vármegyéből is több intézmény csatlakozott. A rendezvénysorozat központi tematikája idén a négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő lesz.

Vincze Attila

A részletes programokról pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Békés Megyei Könyvtárban. Az eseményen elhangzott, hogy az Országos Könyvtári Napok alkalmából több mint 50 rendezvényt szerveznek Békés vármegyében.

Országos Könyvtári Napok, könyvtár, programok
Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Dézsi János a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója, valamint Buzai Csaba, az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója ismertette az Országos Könyvtári Napok Békés vármegyei programjait. Fotó: Vincze Attila

Mezőkovácsházán batyus bálat és kerékpártúrát szerveznek az Országos Könyvtári Napok keretében

Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója elmondta, náluk rendhagyó módon két hétig tart a programsorozat. Megjegyezte, hogy hagyományosan október elején jelentik be a Betűfaló versenyüket, ami egészen májusig tart. Ezen alsó és felső tagozatos általános iskolás diákok versenyezhetnek. A település idősek napi rendezvényén, melyet az önkormányzattal közösen szerveznek, a fellépések mellett köszöntik majd a város három legidősebb lakóját is.

Emellett különböző rendhagyó és interaktív órákkal, könyvtárbemutatókkal kedveskednek a látogatóknak. A könyvtár ezúttal batyus bálat is szervez, de lesz író-olvasó találkozó, helytörténeti előadás, valamint a szokásokhoz híven ismét megtartják az esti kerékpártúrát.

Az orosházi könyvtár névadója halálának 130. évfordulójáról emlékezik meg

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója kiemelte, rögtön az első napon egy Asterix vándorkiállítással indulnak az orosházi programok. Buzai Csaba ismertette, hogy október 2-án ismét lesz véradás a könyvtárban, emellett rendhagyó irodalomóra, kutyaterápiás közös felolvasás, illetve hangverseny is várja majd az érdeklődőket.

  • Október 5-én szombaton Justh Zsigmond halálának 130. évfordulóján kerékpártúrát szerveznek Gádorosra, ahol a résztvevők megtekintik az emlékkiállítást, valamint a könyvtár névadójának sírját is megkoszorúzzák. Az intézmény fennállásának 75. évfordulója alkalmából előadást tartanak Justh Zsigmondról, valamint író-olvasó találkozó is lesz Tóth Krisztinával.

Előadások, kiállítások, bemutatók színesítik a gyulai kínálatot

A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója arról tájékoztatott, hogy szeptember 30-án egy régészettörténeti előadással kezdődik a programsorozat, majd másnap a Gyulai Népművészeti és Háziipari Szövetkezet kiállítását és bemutatóját tartják az intézményben. Dézsi János kifejtette, október másodikán a Zöld Szívek Köre Természetvédelmi Egyesület tart szemléletformáló környezetvédelmi előadást, majd szintén aznap Tóth Icó Délibáb című kötetéről beszélget a szerzővel Árpási Zoltán újságíró.

  • Október 3-án rendezik a Nagy Olvasási Kihívás vetélkedő eredményhirdetését. Október 4-én lesz a Mátyás Király Megyei Monda- és Mesemondó Verseny, melyet a vár lovagtermében tartanak majd. Aznap kötetbemutatóval is készül a gyulai könyvtár: Nagy Dániel: Úgy tűnik az érzelmek megint kezdenek divatba jönni című könyvéről Kiss László író, a Bárka szerkesztője beszélget a szerzővel. A programok sorát október 5-én Díszes őszi csodák címmel kézműves foglalkozás zárja majd.

Közel 30 rendezvény várja egy héten át az érdeklődőket Békéscsabán

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója ismertetőjében elmondta, hogy szeptember 30-án Soós Emőke: Az a dolgunk, hogy szeressünk című estje várja az érdeklődőket. Október elsején a zene világnapja alkalmából zenei kvízzel készülnek a látogatók számára, valamint Tóth Péter Lóránt „Lélek vagyok, élni szeretnék!" címmel tart előadást Radnóti Miklós emlékére.

  • Október 2-án negyedik vagy ötödik osztályos csoportok részvételével gasztrokalandozásra hívják a gyerekeket, melynek Kalas Györgyi Év Gyermekkönyve díjas szerző lesz a vezetője. Szintén aznap Baráth Viktória írónővel közönségtalálkozót szerveznek, akivel Földesi Csenge könyvtáros beszélget majd.
  • Október 3-án Ertler Aliz: Menni kell - Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig című könyvét mutatják be, majd október negyedikén jön a megbocsátás napja, amikor az intézmény a kölcsönzési határidőn túl visszahozott dokumentumok késedelmi díját elengedi. Ugyancsak pénteken lesz egy képregény-történeti kiállítás megnyitó, melyen Kertész Sándor grafikus tanár a magyar képregény elmúlt 150 évéről emlékezik meg.
  • Október 5-én szombaton pedig Generációk egymás mellett címmel Komjáthy Nóra mentálhigiénés tanár tart előadást. Juhász Zoltán hozzátette, emellett könyvjavító és könyvjelzőkészítő foglalkozásokkal, szabadulójátékkal készülnek, de lesznek rendezvények a jaminai és a lencsési könyvtárban is, illetve Gerlára is hirdettek meg rendezvényt, így közel 30 program várható Békéscsabán.

Békés vármegye több települési könyvtárában is lesznek programok

Az igazgató végezetül megjegyezte, hogy a vármegyében több települési könyvtár is csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, így Sarkadon, Békésszentandráson, Körösladányban, Dobozon, Köröstarcsán, Battonyán, Kondoroson, Újkígyóson, valamint Szarvason is lesznek programok.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!