Közélet

2012.07.24. 16:34

A dohányzás mellett a lustaság öl a legtöbbször

Címkék#sport

Ugyanannyi ember halálát okozza a mozgásszegény életmód, mint a dohányzás – derült ki egy nemzetközi felmérésből. A magyarok negyede nem mozog rendszeresen, okként főleg az idő hiányát említik.

L. B.

– Hetente háromszor egy negyven-, de inkább hatvanperces mozgás már elég lehet az egészség megőrzéséhez – mondta dr. Sipos Tas Attila, a békéscsabai Réthy Pál kórház főorvosa. Olyan bevezető mozgásformák hatásosak lehetnek, melyeknél nem kell hirtelen nagy erőt kifejteni: így a gyaloglás, a kocogás, a futás, illetve az úszás is a lehetőségek közé tartozik. Mint a kardiológus szakorvos kiemelte, mindenképpen kell ennyi időt szakítani a testedzésre. Aki ezt nem teszi meg, súlyos problémák elé nézhet.

– Másképp, egy idő után könnyen magas vérnyomás, szívinfarktus, mellkasi fájdalom léphet fel. Gyakori, hogy a mozgásszegény életmód miatt kerülnek hozzám ilyen panaszokkal a betegek, de vissza lehet fordítani a folyamatot. Az utóbbi időben a felpörgetett, túlhajszolt élet miatt egyre több a fiatal, harmincas-negyvenes páciens, már akkor kialakulhatnak a betegségek – folytatta dr. Sipos Tas Attila. A folyamatot azonban komplexen kell nézni, nem elég csak mozogni, életmódot is kell váltani: egészségesen kell táplálkozni, fel kell hagyni a dohányzással.

A magyarok csaknem fele – hiába lenne meg rá a lehetősége – az idő hiánya miatt nem mozog. Czégény Erzsébet szerint ez egy ócska kifogás. A békéscsabai személyi edző véleményét és javaslatait elolvashatja a Békés Megyei Hírlap július 25-ei számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!