10 órája
Gasztrobusz is segít az árvíz elleni védekezésben
A Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács vezetésével, zöldségekkel felturbózott zsíroskenyerekkel segíti az árvízvédelemben dolgozó önkénteseket. A Gasztrobusz ezzel támogatja a gátépítést és a közösségi összefogást.
Prohászka Béla elmondta, Vácnál, a hatalmas erőfeszítésekkel zajló árvízi védekezésbe a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai is bekapcsolódtak, és nem volt kérdés, hogy ő is segítsen a maga módján.
Gasztrobusz: legpraktikusabb most a gyorsan megkenhető zsíroskenyér
– Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár és munkatársai is csatlakoztak a védekezésben részt vevők közösségéhez – hangsúlyozta a mesterszakács. – A vásártérre folyamatosan érkező kamionok által hozott homokot töltik zsákokba, amit aztán önkéntesek, köztük fiatalok, középiskolások segítségével teherautók juttatnak el a Duna-partra. Mi azzal segítjük a védekezésben résztvevőket, hogy ellátjuk őket friss élelemmel a Gasztrobuszból. Most a legpraktikusabb a gyorsan megkenhető zsíroskenyér paradicsommal, paprikával és lila hagymával.
A mesterszakács hangsúlyozta, példaértékű az összefogás
Prohászka Béla kiemelte, a helyszínen mindenki összefogva, erejét nem kímélve dolgozik azon, hogy megóvják a várost az áradás pusztításától. Az összefogás példaértékű: fiatalok és idősek egyaránt részt vesznek a munkában, hogy közösen leküzdjék a természet erőit: támogatják egymást, miközben új ismeretségek is szövődnek és megérzik a közösségi összefogás erejét.