Számvetés

5 órája

Több tucat óvoda és bölcsőde, valamint orvosi rendelő újult meg Békés vármegyében

Utoljára ülésezett jelenlegi összetételében Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése csütörtökön. Az eseményen egyebek mellett Békés vármegye elmúlt években elért eredményei kerültek a középpontba.

Vincze Attila

A cikluszáró közgyűlést megelőzően a Békés vármegyei képviselők egy része ökumenikus hálaadó áhítaton vett részt a Békéscsabai Evangélikus Kistemplomban. Ezt követően kezdődött el a jelenlegi közgyűlés utolsó ülése, ugyanis október elején már egy új összetételű képviselő-testület áll majd fel.

Békés vármegye, közgyűlés, megyegyűlés, utolsó, cikluszáró
Zalai Mihály elnök vezetésével értékelték az elmúlt ciklus eredményeit a vármegyei képviselők Fotó: Békés Vármegye Önkormányzata

Az esemény ennek megfelelően főként az elmúlt öt év zárásáról, eredményeiről, valamint a bizottsági tevékenységek beszámolójáról szólt. Utóbbi kapcsán Mucsi András, a társadalmi kapcsolatok bizottsága elnöke többek között arról beszélt, hogy az önkormányzat a vármegye legjelentősebb politikai szereplőjévé vált, fontos szerepet tölt be a települések életében is.

Kónya István, az ügyrendi bizottság elnöke megjegyezte, hogy 5 év alatt 23 alkalommal üléseztek és 161 határozatot hoztak. Varga Gusztáv, a területfejlesztési bizottság elnöke pedig arról számolt be, hogy ebben a ciklusban 88 alkalommal ültek össze és 145 határozatot hoztak. Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke kiemelte: ugyan sok vita zajlott le a bizottsági üléseken, de a későbbi olajozott munkát ez alapozta meg, lehetővé téve a szervezet működőképességét. 

Több mint 11 milliárd forinttal több forrást költhetett el Békés vármegye 2014-2020 között

Az ülés legfontosabb témája az Integrált Területi Programok végrehajtásáról szóló beszámolók elfogadása volt. A képviselők elsőként a 2014-2020-as időszakra tekintettek vissza. Varga Gusztáv hangsúlyozta, ugyan rövid ideig vettek részt ebben a munkában, azonban így is számos fontos eredményt tudnak felmutatni. Mint mondta, Békés vármegye 57, 94 milliárd forint forráskerettel indult el, de végül több mint 11 milliárd forinttal többet költhettek el, mint azt a ciklus elején tervezték. 240 többlettámogatási kérelmet továbbítottak, amelyből 8 kivételével az összeset elfogadta az irányító hatóság, így a nyertes pályázók 7,3 milliárd forinttal fordíthattak többet arra, hogy az infláció és a covid által megdrágult projektjeiket megvalósítsák.

Zalai Mihály elnök megállapította, hogy az 55 százalékos túlteljesítés a települések, az irányító hatóság, a közgyűlés és a területfejlesztési bizottság közös erőfeszítéseinek köszönhető. 

Ebben az időszakban mintegy 700 óvodai és bölcsődei férőhelyet újítottak fel, 64 kilométer kerékpárutat építettek, valamint 140 orvosi rendelő, illetve egészségügyi intézmény újult meg vagy létesült a vármegyében.

A 2021-2027-es időszak területi támogatásainak 65 százalékát már odaítélték

Ezt követően az ülésen a 2021-2027-es időszak Integrált Területi Programjának végrehajtásáról volt szó. Varga Gusztáv megjegyezte, hogy a programban közel 95 milliárd forint állt a vármegye rendelkezésére, eddig 320 kérelmet nyújtottak be, ezek közül 291 már támogatásban részesült és 70 milliárd forint már oda van ítélve, ami a teljes forrás mintegy 65 százaléka. A járási felhasználás esetében ennél is jobb a helyzet, hiszen majdnem minden járásban már meghaladja a 80 százalékot a teljes keret nyertes pályázatokkal való lefedése.

A képviselők egy része a vármegyegyűlés előtt hálaadó áhítaton vett részt az Evangélikus kistemplomban Fotó: Vincze Attila

Zalai Mihály megjegyezte, hogy a mezőkovácsházi és a sarkadi járásoknak, mivel hátrányos területekről van szó, 20 százalékkal több fejlesztési támogatás jut, mint amennyi lakosságarányosan járna nekik ebben a ciklusban. Hozzátette: időarányosan jól állnak, főleg, hogy még a békéscsabai és gyulai járási pályázatok egyelőre nem nyíltak meg. A leköszönő elnök bízik abban, hogy ha a következő közgyűlés úgy működik tovább, mint az eddigi, akkor ebben az időszakban is jelentősen át tudják majd lépni a megállapított forráskeretet. 

110,5 millió forint tartalékkal adják át a munkát az új közgyűlésnek

Zalai Mihály a vármegyei önkormányzat más területen elért eredményeiről is szót ejtett. Az egyik ilyen, hogy a Gyulai út 1. szám alatti irodaház felújítása hamarosan elkészül, a vármegyeháza mellett immár ez az ingatlan is az önkormányzat tulajdonát képezi. Mint fogalmazott, ezáltal 472 millió forinttal növelték ebben a ciklusban a vármegyei önkormányzat vagyonát.

Kifejtette továbbá, hogy a civilek támogatásával, illetve a Bursa Hungarica támogatásokkal kihasználták mindazon anyagi lehetőségeket, amely elérhető volt, segítve a vármegyei civil szervezetek munkáját. Emellett minden esztendőben megszervezték az infó napot, amely a településvezetők munkáját segítette, illetve új kitüntetéseket indítottak el, ilyen volt a Polgárokért díj vagy a Sík Ferenc díj, utóbbi egy országos színházi elismerés lett.

Fontos szerepet kapott a helyi identitás erősítése

Hozzátette, hogy az elmúlt években fontos szerepet kapott a helyi identitás erősítése és ennek érdekében több pályázatot is benyújtottak. Felidézte, hogy 387 rendezvényt tartottak meg, 4 kiadványt adtak ki 14 ezer példányban, 900 kisfilm készült el a helyi értékekről, valamint 9 vármegyenapot szerveztek meg. Végül megjegyezte, hogy a legfrissebb adatok szerint 110,5 millió forint tartalékkal adja át a jelenlegi közgyűlés a következő testületnek a stafétabotot, tehát nagyon jó anyagi háttérrel indulhat el októbertől a munka. 

Az ülés végén több képviselő, köztük Hodálik Pál, Závoda Ferenc, Puju János Zoltán, illetve Tolnai Péter is köszönetet mondott Zalai Mihálynak az elmúlt évek sikeres közös munkájáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában