Közélet

2016.02.06. 13:49

Digitális detoxikálóval mentené meg a telefonfüggőket

Az amerikai mintát követve, de a magyar sajátosságok figyelembe vételével hozna létre digitális detoxikáló tábort egy gyulai fiatalember, Farkas Pál. A kezdeményezés az elektronikus eszközöktől, az okostelefonoktól, laptopoktól, tabletektől való függőség csökkentését és mérséklését célozza meg, és párhuzamba hozná az offline és az online világot.

Papp Gábor

Fotó: IMRE GYORGY

A meghatározás szerint a digitális detoxikálás azt az időszakot takarja, amikor „egy személy tartózkodik az elektronikus eszközök használatától”, kihasználja a lehetőséget a stressz csökkentésére, és inkább az emberekkel való kapcsolattartásra fókuszál. Napjainkban az elektronikus kütyüktől való függés egyre nagyobb teret nyert, biztosan találkoztak már olyan összejövetellel, amikor az emberek beszélgetés közben vagy éppen ahelyett a mobiltelefonjukat nyomogatták, Facebookoztak vagy éppen játszottak.

— Egy amerikai ismerősöm mesélt először a digitális detoxikáló táborokról, amelyek az Egyesült Államokban már nagyon népszerűek — nyilatkozta Farkas Pál ötletgazda a Gyula Televíziónak. Mint azt lapunk megkeresésére elmondta, a leírás alapján gyorsan felismerte, hogy a függőség jelensége nálunk is gyakori. Amikor valaki például szállást választ a nyaralásához, a 2-3. legfontosabb szempont, hogy ott működik-e wifi. Nagyon sokan pedig dolgoznak is a vakáció alatt. Az Egyesült Államokban egyébként 3-5 ezer dollárba kerül egy-egy turnus.

A tábor — melynek természetesen Gyula adna otthont — egy modern értelemben vett elvonókúrát takar, amely egyensúlyba hozza az online és az offline világot, és csökkenti a digitális világ ártalmait.
Farkas Pál kitért arra, számtalan nemzetközi felmérés támasztja alá, hogy életünkben egyre nagyobb, néha már betegesen nagy szerepet játszanak az elektromos eszközök. Nem is olyan régen látott napvilágot egy vizsgálat a fantomrezgésekkel kapcsolatban. Ez azt a jelenséget takarja, amikor valaki minden átmenet nélkül, napról napra sűrűbben a telefonjához kap, vizionálva, hogy oda hívás vagy jelzés érkezett. A mozdulat reflexszerű beidegződéssé válik, akkor is, amikor valójában semmi sem történt.

A digitális detoxikáló táborban az első nap le kell adni minden elektronikai eszközt, laptopot, táblagépet, okostelefont, órát. A résztvevők nem árulhatják el vezetéknevüket, csak beceneveket használhatnak. Cserébe rengeteg foglalkozást tartanak számukra, és a közösségi programok felé terelik őket. A sport, a kultúra és a közösségek kiemelt teret kapnának az 5-8 napos táborban. A beszélgetéseket pedig pszichológusok segítenék, hogy megtalálják a résztvevők a kiutat.

— Az első legfontosabb persze az, hogy kizökkentsük az embereket, és tükröt tartva rávezessük őket, hogy a probléma fennáll — fogalmazott Farkas Pál.


Mint megtudtuk, az ötlet nem titkoltan a túlterhelt hazai vállalkozói rétegeket próbálja fő célcsoportként megszólítani. Sokan közülük stresszes közegben, nagy nyomás alatt élnek, melynek fizikai tünetei is vannak. Viszont öntudatosságuknak köszönhetően biztos, hogy felismerik a táborban rejlő pozitív lehetőségeket. A kezdeményező ugyanakkor más formában, nonprofit módon sem tartja kizártnak, hogy a gyermekek, a fiatalok és a családok számára is megnyílhatna hasonló akció.

Az előkészítés fázisánál tartanak
Kiss Csaba, a gyulai polgármesteri hivatal gazdaságfejlesztési csoportvezetője lapunknak elmondta, Farkas Pál ötletét kiváló kezdeményezésnek tartja, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az valóra válhasson.

— A tervezet az előkészítés fázisában van, de nagy előnye, hogy az amerikai módszertanra támaszkodhat, amit természetesen magyar viszonyokra átültetve használna majd az ötletgazda — fogalmazott a szakember. Az elképzelés nyilvánosságra kerülése óta már több pozitív visszajelzés érkezett, ami jó kiinduló pont lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!