Közélet

2015.09.07. 15:25

Fogorvosi praxis: hivatali visszaélés Békéscsabán?

Ahogy a Jobbik önkormányzati képviselője, Szabóné Kocziha Tünde hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hivatali visszaélést követhetett el egy fideszes önkormányzati képviselő Békéscsabán.

L. B.

Hivatali visszaélést követhetett egy fideszes békéscsabai önkormányzati képviselő – mondta a hétfői sajtótájékoztatón Szabóné Kocziha Tünde (Jobbik) önkormányzati képviselő. Egy postaládába dobott szórólapról szerzett minderről tudomást, ezért Békéscsaba vezetőihez fordult, onnan tájékozódott.

– Elképzelhető, hogy dr. Kerekes Attila hivatali helyzetével visszaélve akarta megakadályozni, hogy egy jaminai fogorvos a saját tulajdonában lévő praxisát egy olyan embernek értékesítse, akinek szeretné – mondta. Hozzátette, lehet, hogy azt dr. Kerekes Attila a saját fiának szerezte volna meg.

A hatályos jogszabály szerint az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Szabóné Kocziha Tünde jelezte: feljelentést tesz a rendőrségen, a békéscsabai Fidesz-frakciótól kérte az ügy kivizsgálását, és dr. Kerekes Attilát lemondásra szólította fel.

– Rágalom – reagált dr. Kerekes Attila. Hangsúlyozta, nem követett el hivatali visszaélést, és nem is tett olyan kijelentést, mely szerint megakadályozza a fogorvosi praxis eladását, kiforgatták a szavait. Elárulta: egy pár évvel ezelőtt valóban szóba került, hogy az érintett fogorvostól megveszik a fiának a praxist, de aztán ez nem történt meg.

Az illetékes bizottság és a békéscsabai közgyűlés sem támogatta egyébként, hogy az érintett jaminai fogorvos értékesítse a praxisát. Ezzel kapcsolatban kiemelte: ő sem szavazta meg, azért, mert szerinte fontos, hogy békéscsabai vagy elszármazott szakember töltse be a posztot.

Vantara Gyula, mint a Fidesz békéscsabai csoportelnöke közleményében úgy fogalmazott: nemrég szerzett tudomást egy vélelmezhetően jogszerűtlen ügyről, amely egy békéscsabai fideszes önkormányzati képviselőt érint. Az ügy fontosságára való tekintettel Szarvas Péter polgármestertől írásbeli tájékoztatást kért, amit a hét végén meg is kapott.

– Fontosnak tartom az ügy kivizsgálását. Természetesen az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Korábban nem volt jellemző a tisztességtelen, jogszerűtlen magatartás a Fideszen belül, csak a nyílt, becsületes politizálást tartom elfogadhatónak. Aki ez ellen vét, a legszigorúbb büntetéssel számolhat – írta Vantara Gyula.

Az MSZP békéscsabai elnöke, Miklós Attila a következőket nyilatkozta közelményében: – A Fidesz békéscsabai csoportelnöke mai közleményében egy vélelmezhetően jogszerűtlen ügyről tájékoztatta városunk lakosait, amelyben egy békéscsabai, fideszes önkormányzati képviselő érintett.

– Békéscsaba országgyűlési képviselője fontosnak tartja a vizsgálatot, hiszen „jogszerűtlen ügyletek nem maradhatnak büntetés nélkül.” Ebben egyetértünk. Azonban hadd emlékeztessük Békéscsaba volt polgármesterét, hogy nem ez az egyetlen eset a városunkban, amely vizsgálatra szorulna.

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter ezt írja közleményében: – 2015. szeptember 2-án jutottak el hozzám olyan, bizonyítéknak tekinthető iratok, amelyek egy békéscsabai önkormányzati képviselő feltételezett jogszerűtlen eljárására vonatkoznak. A rendelkezésre álló dokumentumok jogi vizsgálata haladéktalanul megkezdődött. Az esetleges jogsértés mielőbbi tisztázása érdekében szeptember 9-ére soron kívüli közgyűlés összehívását kezdeményezem.

– Az előterjesztést több jogi szakvélemény alapján kívánom elkészíteni, illetve megtenni. Álláspontom szerint - figyelemmel a közbizalomba vetett hitre - valamennyi képviselőnek érdeke, hogy az ügy mielőbb megnyugtatóan tisztázódjon, amennyiben szükséges, a bűnüldöző szervek közreműködésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!