Közélet

2012.12.31. 16:41

iPad-del érkezik a védő néni

Komoly képzési programok, informatikai fejlesztések várnak a védőnői ágazatra a következő két évben. Ennek célja, hogy a hét évesnél fiatalabb korosztállyal az eddiginél is hatékonyabb módon foglalkozhassanak. A védőnők üdvözlik a tervezett változásokat.

Kovács Erika

A következő két évben kiemelt projekt keretében fejlesztik a koragyermekkori alapellátást. A két és fél milliárd forintból megvalósuló projekt képzési programokat, informatikai fejlesztéseket is jelent. A védőnők új módszertan alapján látják majd el a gyermekeket, és változik a dokumentáció is. Nem papíron, hanem a XXI. század technológiájának megfelelően, táblagép segítségével tölthetik fel a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztalnak. A védőnők üdvözlik a tervezett változásokat.

Ezt a napokban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár jelentette be. A két és fél milliárd forintból megvalósuló projekt képzési programokat, informatikai fejlesztéseket is jelent.

A védőnők új módszertan alapján látják majd el a gyermekeket és változik a dokumentáció is. Nem papíron, hanem a XXI. század technológiájának megfelelően, táblagép segítségével tölthetik fel a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztalnak — jelentette be az államtitkár.

A jövő év a népegészségügyi mozgósítás éve lesz. Ezen belül is kiemelt figyelmet kap majd a koragyermekkori fejlesztés, amely az egészségügyi államtitkárság nemzeti programjainak egyike is. A program vezetője Fogarasi András közzé adta, a gyermekek mintegy öt százalékának volna szüksége koragyermekkori fejlesztésre. Viszont nem egy esetben hónapokat, éveket vesz igénybe, míg fény derül erre.

Sok esetben csupán az iskolaérettségi vizsgálatok mutatják ki a problémákat, amelyek a kicsik 1-2 éves korában is felismerhetőek lettek volna. Ennek oka az, hogy nem minden gyermek jut el a megfelelő szakemberhez. Sokszor a szülők akadályozzák meg ezt, mert nem akarják elismerni a bajt. Az új program egyik legfontosabb eleme ezért a gyermek-alapellátás szereplői közötti kommunikáció hatékonyságának javítása.

A védőnők üdvözlik a tervezett változásokat — tudtuk meg Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnőtől.

— Ez egy európai uniós projekt, ami most lép majd a megvalósítás szakaszába. Az előkészítésén országszerte, így Békés megyében is a védőnők is nagyon sokat dolgoztak. A pályázatot egy felmérés előzte meg, ami többek között azt is tartalmazta, hogy a védőnők, illetve a házi gyermekorvosok milyen adatokkal rendelkeznek általánosságban a gyermekekről, valamint azt is, hogy hogyan kerülnek azok a gyerekek korai fejlesztésre, akiknek erre szükségük van. A felémérés vizsgálta a meglévő rendszer pozitívumait és gyenge láncszemeit is.

Kiderült, hogy pontosabb módszertanra van szükség. Fontos, hogy a különböző szűréseknél ugyanazt mérje mindenki. Olyan módszer kell, ami az egészségügy és a nevelés színterei számára egyaránt elfogadható — nyilatkozta Kotroczóné Antal Terézia. A megyei vezető védőnő kitért rá, napjainkban gyakran előfordul, hogy egy-egy gyermekről a védőnőknek és a nevelési területnek is vannak szűrési eredményei, ám ezekről, hacsak a szülő nem viszi magával, nem biztos, hogy tud a másik fél.

Így gyakorta kell felesleges vizsgálatokat elvégezni a gyermekeken vagy akár az egész családon. Ezért is fontos az egységes nyilvántartás, amit a szakemberek elérnek és használhatnak. Ezt oldja meg a módszertani és informatikai fejlesztés.

— Az új módszertan kipróbálására a következő két évben lesz lehetőség. Számos külföldi jó példa áll rendelkezésünkre és természetesen sok jó hazai módszer is, amelyek egy részét eddig is alkalmaztuk, bár nem volt kötelező. Ilyen például az autizmus szűrése. Az új módszertan nyertese nemcsak a védőnői közösség lesz, hanem elsősorban a korai fejlesztésre szoruló gyermekek és szüleik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!