Közélet

2014.05.09. 20:28

Keveset mozgunk, sok gyógyszert szedünk

A magyarok kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg még nem okozhat egészségügyi problémákat - többek között ez derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. legújabb, reprezentatív kutatásából, amelyen 1200 ember vett részt.

Papp Gábor

A felmérés szerint sportolási szokásainkat az életkorunk mellett az iskolai végzettségünk is befolyásolja: míg a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek negyede hetente több alkalommal végez testmozgást, addig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők alig hatoda nevezhető ilyen tudatosnak. Összességében a magyarok legfeljebb évente néhány alkalommal dolgoztatják meg az izmaikat, többségük inkább soha.

Persze az a 12 százalék sem lehet büszke magára, aki hetente csak egyszer végez testmozgást, ugyanis az igazi életmódváltás alapja a rendszeresség lenne. A felmérés szerint csak a megkérdezettek 20 százaléka tartja magát ehhez, ennyien vannak ugyanis azok, akik hetente többször is edzenek. A felmérésben résztvevők 36 százaléka egyáltalán nem sportol.

A válaszadók 58 százalékát nem foglalkoztatja, hogy milyen kockázatokkal járhat a helytelen táplálkozás, azt eszik, ami jól esik. Tízből heten mindenesetre kerülik a gyorséttermeket, de nem feltétlenül prevenciós céllal, és persze főként az idősebbek azok, akik nem látogatnak el ilyen helyekre. A helyzet azért nem reménytelen, hiszen a lakosság fele mindennap fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt, és egyharmada inkább őstermelőktől szerez be alapanyagokat.

A lakosság 37 százaléka dohányzik, minden negyedik ember pedig 6 szálnál is többet szív el egy nap. A legnagyobb arányban a fiatalok (43%) füstölnek, de az életkor mellett az iskolázottság is befolyásolja a rossz szokást.
A kutatás alapján elmondható, hogy a válaszadók 39 százaléka azonnal bevesz egy fájdalomcsillapítót, ha valamilyen panasza van, de majdnem ugyanennyien inkább megvárják, hogy a probléma elmúljon magától, és egynegyedük keresi fel orvosát panasz vagy fájdalom esetén. A fiatalok előbb nyúlnak gyógyszerért, mint az idősebbek.

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos elmondta, saját tapasztalatai is megegyeznek a felmérés eredményeivel.
— Ugyanakkor mind a mozgás, mind az étkezés tekintetében érzékelhető pozitív változás — hangsúlyozta a szakember. — Valami elindult, a médiumoknak köszönhetően trendi lett a sportolás, a közelmúltbeli gyulai félmaraton például jó példája a kedvező hírverésnek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy kultúránkban alapvetően nem szerepel első helyen a testedzés, hiszen a létfenntartás mindig fontosabb volt. Finnországban egyébként az ország vezetése összefogva a televíziókkal, újságokkal tíz év alatt megfordította a kedvezőtlen tendenciákat a táplálkozásban. Valami hasonló segíthetne nálunk.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Képünk illusztráció
[/caption]
A korszerű étkezés persze pénzkérdés is, de egyre több használják még kisebb földjüket is arra, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt termesszenek.
— Sokan szoronganak viszont a táplálkozás miatt, ami szintén súlyosbítja a helyzetet — ecsetelte dr. Pálmai Tamás.

A szakember a gyógyszerekkel kapcsolatban kifejtette, gyakran egy megfázásra is sokan több, ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, a hirdetésekben látott orvosságot vesznek be. Az egyszerűbb, természetes gyógymódokról pedig megfeledkezünk.
— Persze akad olyan is, aki akkor sem szívesen megy orvoshoz, amikor szükség lenne a kezelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!