Közélet

2013.10.29. 08:26

Közeledik a 100 éves átlagéletkor?

A KSH statisztikai adatai szerint várható életkorunk az elmúlt 10 esztendőben három évvel emelkedett. Ennek kapcsán az egyik internetes portál is felvetette, hogy ha a tendencia nem áll meg, akkor száz esztendő múlva az átlagéletkor 100 év felett lesz. A folyamat hatásai azonban több mint ellentmondásosak.

Papp Gábor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi, 2010-ben végzett felmérése szerint a születéskor várható élettartam a nők esetében átlagosan 80, a férfiakéban 72,5, összátlagban pedig 76 év. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2012-ben a születéskor várható élettartamot a férfiak esetében 71,5, a nők esetében 78,4 évben prognosztizálták hazánkban. Ha a tendencia folytatódik, az előrejelzések szerint száz esztendő múlva 100 év fölött lesz az átlagéletkor.

— Az egyik legszebb célunk, hogy minél tovább éljünk, hogy minél tovább lássuk leszármazottaink, gyermekeink, unokáink, dédunokáink mindennapjait. A folyamathoz azonban szükség lenne a szociális és egészségügyi ellátórendszer jelentős fejlődésére is — villantotta fel a változások lehetséges következményeit Kozma Zoltán. A gyulai klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, a hosszabb élethez fontos, hogy a megfelelő életminőséget is biztosítsák.

— Jelenleg hazánkban és vélhetően számos más országban sem alkalmas a szociális rendszer, hogy megfelelő minőségű ellátást biztosítson arra az esetre, ha az idősek száma megsokszorozódik — ecsetelte a szakember. — Az egészségügyi ellátás ugyancsak újabb fejlesztéseket igényelne, hiszen nyilván senki nem úgy képzeli el időskori éveit, hogy azokat dementálódva, vagy rossz egészségügyi helyzetben éli meg.

— Az életkor ilyen mértékű kitolódásával meghosszabbodna a gyermek- és a serdülőkor is, amely újabb gazdasági kérdések sorát vetné fel a családokon és a társadalmon belül is — fogalmazott a klinikai szakpszichológus. — Szép célkitűzés az életkor meghosszabbítása, de ha a többi rendszer megújítása nem jár együtt azzal, akkor a változás akár katasztrofális következményekkel is járhat — összegezte a szakember.

Kozma Zoltán utalt azokra a problémákra is, amelyeket az öregedő társadalmak már egyébként is magukkal hoztak. Elég csak a nyugdíjrendszerek válságára, vagy az egyre alacsonyabb aktivitási rátára gondolni.

— Már jelenleg is akadnak olyan nézetek szép számmal, amelyek szerint egy hosszabb élet esélyét kódolták belénk, mint amennyit megélünk — mondta a kérdéssel kapcsolatban dr. Pálmai Tamás. A békési háziorvos ugyanakkor jelezte, bár vannak előjelek, hogy az orvostudomány a nagyobb betegségekre is megtalálhatja az ellenszert, ő mégis kissé szkeptikus.

— Egyelőre nem találjuk a megoldást a globalizációs ártalmak okozta problémákra — tette hozzá dr. Pálmai Tamás, utalva ezzel például az élelmiszerekbe bekerülő adalékanyagokra, színezékekre, az eltúlzott gyógyszerfogyasztásra, illetve a médiumok által közvetített, az emberek életére kedvezőtlen hatást gyakorló információáradatra egyaránt.

— Úgy gondolom, hogy összetett, hol felgyorsuló, hol kissé lelassuló folyamatok közepén vagyunk — fűzte hozzá dr. Pálmai Tamás a hosszabb átlagéletkorral kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!