Közélet

2013.08.22. 18:33

Lekopott a festék, plüsszebrával demonstrál a képviselő

Kevesebb mint egy év alatt lekopott a Gyulán, a Kerecsényi, Csókos, Dobozi és Madách utcák kereszteződésében felfestett zebra.

Papp Gábor - Beol.hu

Fotó:

Balogh Lajos önkormányzati képviselő napokban megtartott sajtótájékoztatóján egy plüsszebrát helyezett el a területen, hogy érzékeltesse, fontosnak tartja, hogy az autósok időben meglássák a gyalogátkelőt. A Magyar Közút igyekszik megoldást találni a kérdésre.

— A Csókos útra alig egy évvel ezelőtt festették fel a zebrát, mára azonban a csíkok csak nagyon közelről láthatók. A gyalogátkelő nem túl régi, így még nincs bejáratva az autósok körében — fogalmazott Balogh Lajos. Az önkormányzati képviselő elmondta, a zebra kiemelten fontos az újvárosi és északi városrészen élők számára, azt sokan használják.
Emlékeztetett arra, hogy két képviselőtársával, Kónya Istvánnal és Alt Norberttel közösen teremtették meg a gyalogátkelőhely anyagi forrásait, több mint másfél millió forintot képviselői alapjukból.

— A lakosság régi vágya volt, hogy biztonsággal közlekedhessen a területen — tette hozzá Balogh Lajos. — Ezért is szeretném kérni a Magyar Közút illetékeseit, hogy a lehetőségek szerint minél hamarabb tegyenek a gond megoldása érdekében. Már csak napok vannak hátra az iskolakezdésig, ezért is lenne érdemes minél hamarabb orvosolni a problémát.

A képviselő hozzátette, az út egyébként is forgalmas és jó lenne a balesetveszélyt elkerülni valamennyi közlekedő érdekében. Hogy szemléltesse a problémát, egy plüsszebrát is elhelyezett a gyalogátkelőnél.

— A gyalogátkelőhelyet a köznyelv azért hívja zebrának, mert csíkos. Szeretnénk, ha ezek a jelek újra messzebbről is láthatóak lennének — hangsúlyozta.

A témával kapcsolatos kérdéseinkre a Magyar Közút kiemelte: a burkolatjelek élettartamát a festék típusán és anyagán kívül jelentősen befolyásolja az útburkolat minősége, az áthaladó forgalom nagysága, valamint a helyszín egyéb adottságai. Jelen esetben egy relatíve nagy forgalmú útkereszteződésről van szó, amely jobban igénybe veszi az úgynevezett oldószeres típusú, kézi burkolati jeleket.

A festett útburkolati jelek Útügyi Műszaki Előírások szerinti elvárható élettartama egy év, az úgynevezett tartós gépi jeleké három év. Ez természetesen azt jelenti, hogy egy év után a kopás jelei már meglátszanak. Egy négyzetméternyi gyalogátkelőhely festési költsége körülbelül 2000 forint. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy országos szintű feladatról van szó, amely során előre meghatározott keretösszegből kell ellátni ezt a feladatot, amely több százezer négyzetméternyi felületet érint, így minden egyes megyei keret és kisebb-nagyobb munka összeadódik.

A Magyar Közút útellenőrei előre meghatározott gyakorisággal folyamatosan járják a kezelésükbe tartozó úthálózatot, így a kijelölt gyalogátkelőhelyeket is ellenőrzik, hogy azokat szükséges-e felújítani. Ezeket a felújításokat azonban csak az előre meghatározott állami költségkeretük alapján tudják elvégezni. A forgalmi rend kialakítása szempontjából ötévente szükséges a felülvizsgálat.

Amennyiben pénzügyi keretük lehetővé teszi, igyekeznek megoldást találni a jelzett kereszteződésben a burkolati jelek felújítására — hangsúlyozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!