Közélet

2011.04.17. 14:32

Pálinkafesztivál lovagavatóval és böllérversennyel

- A sapka balra fittyenjen, mint a katonáknak - adták ki az ukázt a XII. Kisüsti Pálinka Fesztivál második napján, Gyulán, a Magyar Pálinka Lovagrend avatási szertartásán, a vár udvarán.

K. E.

Az eskütétel után az új tagok átvették az oklevelet, és zászlós pálinkával, a Békési Pálinka Zrt. kökénypálinkájával koccintottak. Közben a borlovagrend soraiból volt, aki viccesen odakiáltott: "Dobjátok ide a kulacsot nekünk is, különben legközelebb csak szódavizet kaptok nálunk!" Az új pálinkalovagok között Fásy Ádám személyében celebre is bukkantunk.

A felavatott lovagok nevében V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondott köszöntőt. - Hogy milyen a jó pálinka, nem könnyű meghatározni. Korábban azt tartották jónak, ami erős volt. Erre utal például a papramorgó, vagy a tűzvíz kifejezés. Később hívták a pálinkát nyakolajnak, szemvíznek, de még szűzlánybátorítónak is.

Manapság már nem az ereje, hanem az íze, zamata számít. S hogy mit tehetünk mi lovagok a pálinkáért? Feladatunk, hogy ezt a hungarikumot megismertessük a világgal, terjesszük a kultúráját. A pálinka történetének könyve nincs befejezve. Ez a mai nap is egy szép lap lesz benne - fogalmazott V. Németh Zsolt.

A pálinkafesztiválon tizenegyedik alkalommal rendezték meg a böllérversenyt, Hatan hat félét címmel. Az eredményhirdetéskor dr. Görgényi Ernő gyulai polgármester úgy fogalmazott, a pálinkafesztivál és a böllérverseny ideális szerelmespár. A hat csapatnak hatféle disznótoros ételt kellett készítenie a hurkától az anyós kedvencéig. Benke László olimpiai bajnok mesterszakács, akit 2000-ben Ónódon böllérkirálynak kiáltottak ki, zsűrielnökként kihirdette a végeredményt.

Idén a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete végzett az első helyen. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nevében a Nagymesteri kupát a gyulai Horváth Ferencnek adta át. Díszoklevelet pedig Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, valamint Sipos Jenő, a Nemzeti Adó és  Vámhivatal sajtószóvivője, pálinka- és borlovagrend tag vehetett át a böllérkirálytól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!