Közélet

2007.05.07. 12:13

Rendben zajlik a magyar érettségi

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint rendben és minden probléma nélkül zajlanak hétfőn a magyar írásbeli érettségik az ország középiskoláiban: a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról - közölte az oktatási tárca.

MTI

A szaktárca közlése szerint a tételeket és azt, hogy milyen hozzájuk kapcsolódó feladatokat kell megoldani a diákoknak, biztonsági okok miatt csak kora délután hozzák nyilvánosságra. Magyarból középszinten 92.826-an, emelt szinten 4.302-en vizsgáznak. A magyar írásbeli érettségiken a diákok magyar helyesírási szótárt használhatnak, a maturálóknak a szövegértési feladatsorra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra 180 perc áll rendelkezésre.

A magyar írásbelin a szövegértési feladat szövege általában 800-1.100 szó terjedelmű esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként a megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegalkotáskor a vizsgázó három, eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet: ez lehet érvelő fogalmazás nyelvi, irodalmi, általános kulturális, etikai, életmódbeli kérdésekről, vagy egy mű (például lírai alkotás, rövid szépprózai mű, drámarészlet, esetenként esszé) adott szempontú elemzése, értelmező bemutatása és két, esetenként három szöveg (például szépirodalmi mű, műrészlet) adott szempontú összehasonlítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!