Közélet

2013.06.10. 11:06

„Tampon, dezodor van, gyógyszer az nincs a patikában”

Elégedetlenek a helyi patika működésével Kötegyánban, Szőke János képviselő aláírásgyűjtés indítását is kezdeményezte.

Licska Balázs

 A községben lakók egy része szerint több napot kell várni a gyógyszerre, mire megérkezik, illetve még a legfontosabbakból is alig, vagy egyáltalán nem található készleten.

– Ez már egy több, hat-hét éves probléma – kezdte Szőke János képviselő. – Az önkormányzat minden hivatalos utat bejárt már, hogy rendeződhessen a helyzet, de sokszor még mindig több napot kell várni egy-egy gyógyszerre. Ezért kezdeményeztem az aláírásgyűjtést. Azt a kérdést tettem ebben fel a helybelieknek, szeretnék-e, hogy a képviselő-testület mindent megtegyen a normális gyógyszerellátás érdekében.

Nemes János polgármester is megerősítette mindezt, kiemelve, hogy mindez nem a patika ellen szól, hanem a kötegyániak érdekében. Elmondta, hogy a községnek nagy a gyógyszerigénye, ugyanis egyre korosodik a település, ráadásul az Egészségügyi és Szociális Intézményt is működteti az önkormányzat, ahol sok idős él. Hiába próbálkoztak személyes és hivatalos megkeresés révén is segíteni a helyzeten, érdemi előrelépés nem történt az ügyben.

– Aki valamilyen készítményt szeretne vásárolni, el kell mennie Sarkadra vagy Gyulára. Azonban ezt kevesen engedhetik meg magukat, mivel sok az idős községben, ők pedig már nehezen mozognak. A lakosság igénye, hogy legyen elég gyógyszer Kötegyánban – tette hozzá Nemes János.

Miklós Ferencné péntek délelőtt tért be és vásárolt a helyi gyógyszertárban. Ő úgy látta, hogy most valamelyest fel volt töltve a patika. A kívánt gyógyszerére egy napot kellett várni, amit kivételes esetnek mondott, ugyanis rendszeresen előfordul, hogy három-négy nap is eltelik, mire megérkezik a készítmény. Aki gyorsan szeretne gyógyszert vásárolni, annak Sarkadra kell mennie, de ez autó nélkül, három kisgyermek mellett nehezen kivitelezhető.

– Létfontosságú gyógyszereket is alig, vagy egyáltalán nem lehet kapni – csatlakozott be a beszélgetésbe Bartos Fortuna. Hozzátette, azzal nem lenne gond, ha másnapra rendre megérkeznének a kívánt pirulák, de többnyire három-négy vagy akár több napot is várni kell, sőt elmondása szerint olyan is megesett már, hogy a gyógyszerész visszaadta a receptet, mivel nem tudta beszerezni a kért készítményeket.

– Tampont, betétet, golyós dezodort lehet kapni, de gyógyszert nem – magyarázta Berczi Mónika, miután szignózta a papírt, melyen az aláírásokat gyűjtik. Elpanaszolta, hogy ha megbetegszik a gyermeke, akkor rögtön Sarkadra kell rohanni valamilyen szerért, ugyanis helyben nem lehet kapni még láz- és fájdalomcsillapítót sem. Édesanyja is beteg, rendszeresen szed gyógyszert, havonta egyszer mennek át Sarkadra bevásárolni előre.

– Vérnyomáscsökkentőt szedek, legutóbb egy napot kellett várnom a gyógyszerre – mondta Bujdosó Gábor, ugyanakkor rögtön hozzátette, hogy általában több napos procedúra, mire beszerzi a pirulákat. Ő is szignózta az ívet, hozzá hasonlóan, szerdától péntekig mintegy kétszázan tettek ugyanígy. Az aláírásgyűjtés azonban nem állt le, Szőke János elmondta, legalább félezer szignót szeretne összeszedni a másfélezres községben.

Lapunk munkatársa is felkereste a kötegyáni gyógyszertárat, ahol a polcok a megszokottakhoz képest meglehetősen üresnek tűntek. Tamás Zoltán patikavezető elmondta, hogy a nagy gyógyszertárakkal nem tud versenyezni, elpanaszolta, hogy sokan Gyulán vásárolnak.

– Akkor lesz több gyógyszer, ha több lesz az olyan beteg, aki itt szeretné beszerezni a készítményeket – folytatta. Tamás Zoltán elismerte, hogy megesik, két-három napot is kell várni egy-egy gyógyszerre, sőt volt olyan is, hogy két hónapig tartott a beszerzése. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez a patikán kívül álló okok miatt következett be.

– Minden nap leadok rendelést, minden nap érkezik is gyógyszer – tette hozzá. Elmondta, hogy sok azonos hatóanyagú készítmény van forgalomban, nem tud mindenből tartani, a leggyakrabban használtak azonban megtalálhatók nála. Tamás Zoltán úgy fogalmazott, hogy 16 éve vezeti a patikát, azóta 60 százalékra esett vissza a forgalma. Gyógyszertárat üzemeltetni nem aranybánya, nem lehet nagy bevételre szert tenni, ugyanis a készítmények ára is csökken, a rezsi pedig növekszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!