Terrorfenyegetés

2024.08.08. 14:38

Beismerő vallomást tett a Taylor Swift bécsi koncertjén merényletre készülő osztrák fiatal (frissült)

Beismerő vallomást tett az a 19 éves fiatal férfi, akit amiatt vettek őrizetbe Ausztriában, mert a hatóságok szerint hűségesküt tett az Iszlám Állam terrorszervezetnek és támadásra készült Taylor Swift bécsi koncertjén – közölte csütörtökön az osztrák biztonsági szolgálat magas rangú tisztségviselője.

MW

Rendőrségi jármű áll a bécsi Ernst Happel-stadion bejáratánál 2024. augusztus 8-án, miután terrorfenyegetés miatt előző este lemondták a három tervezett Taylor Swift-koncertet a rendezvény szervezői

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Max Slovencik

A bejelentés szerint

a 19 éves, észak-macedóniai származású fiatal pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni Taylor Swift bécsi koncertjén

 – tudatta Omar Haijawi-Pirchner, az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Franz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója az ORF osztrák közrádióban elmondta, hogy 

a fő gyanúsítottnál tartott házkutatás során talált vegyi anyagok arra utalnak, hogy a 19 éves férfi konkrét lépéseket tett a terrortámadás előkészítéséhez.

A gyanúsítottnak nem volt koncertjegye, és az Ernst Happel stadion közelében készült támadásra. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mivel szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. A gyanúsított az interneten tanulmányozta a pokolgépkészítést, és a nyomozóknak tett vallomásában elmondta, hogy aznap vagy a következő nap akart végezni magával a tömegben.

„Egy tragédiát sikerült megakadályozni” – mondta bécsi sajtótájékoztatóján Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

A 19 éves fiatalt és egy 15, valamint egy 17 éves gyanúsítottat szerdán vették őrizetbe terrorcselekmény kitervelésének gyanújával.

Omar Haijawi-Pirchner szerint 

a 17 éves fiú a másik gyanúsítotthoz hasonlóan tömegbe vegyülve készült öngyilkos merényletet elkövetni szúrófegyverekkel és robbanószerrel. Az ügyben előállítottak és kihallgattak egy török származású 15 éves fiút is, aki a gyanú szerint tudhatott legalább a 19 éves gyanúsított merényletterveiről, s egyelőre a rendőrségi nyomozás tárgya, hogy mennyire volt köze az előkészületekhez. A 19 éves gyanúsított kapcsolatban állt a 17 éves és a 15 éves fiúval is.

A rendőrség szerint a 19 éves gyanúsított július 25-én mondott fel munkahelyén azt mondván, hogy még „nagy dolgokra” készül. A hatóságok szerint azóta intenzíven készült a merényletre.

Ruf elmondta, hogy a 19 éves gyanúsított „feltűnően megváltoztatta kinézetét, hogy az jobban illeszkedjen az Iszlám Állam terrorszervezet szabványához”.

A 17 éves gyanúsított egy olyan cégnél dolgozott, amely a stadionban nyújt szolgáltatásokat a nézőknek. A fiatal az előkészületek során elhagyta barátnőjét. A rendőrség szerdán fogta el őt éppen útban a stadion felé. A fiatal egyelőre hallgat az ellene felhozott vádak ügyében.

Mindkét gyanúsított esetében észrevehető változás állt be társadalmi viselkedését illetően – mondta Ruf.

Ruf hangsúlyozta, hogy jelenleg nem keresnek további gyanúsítottakat annak ellenére, hogy gőzerővel zajlik a nyomozás a két gyanúsított környezetében. A gyanúsítottaknál találtak egy rendőrségi villogót és szirénát is, ami feltételezések szerint segített volna vagy abban, hogy a helyszínre jussanak, vagy esetleg a menekülésben.

Omar Haijawi-Pirchner szerint a készülő terrorcselekményről egy külföldi titkosszolgálatól kaptak értesítést. 

Különösen a terrorizmus elleni küzdelemben létfontosságú az információmegosztás

– hangsúlyozta. Mint mondta, az értesítés eredetileg csak egy lehetséges elkövetőre vonatkozott, de további információk beszerzésével végül egy a hatóságok előtt ismert iszlamista hálózathoz jutottak el.

Gerhard Karner belügyminiszter arról beszélt, hogy a nyomozó közbelépésével tragédiát sikerült megakadályozni. 

A helyzet komoly volt, és komoly most is

– mondta sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a nagy koncertek kedvelt célpontjai az iszlamista merénylőknek.

Swift csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de szerda este mindhárom fellépést lemondták. A koncertre érkezők mély csalódottsággal fogadták a híreket, többen könnyekkel reagáltak, hiszen voltak, akik hónapok óta készültek, s olyanok is, akik tengerentúlról, így az Egyesült Államokból, illetve Kanadából érkeztek Ausztriába. A terrorveszély miatt azonban végül megértéssel fogadták a fellépések lemondását. Becslések szerint 170 ezer embert vártak az Eras-Tour nevű turné három bécsi koncertjére.

Az amerikai sztár a jövő héten Londonban öt alkalommal áll színpadra. Az ottani rendőrség tájékoztatása szerint a bécsi események nincsenek hatással a londoni koncertekre.

Az Egyesült Államok kapcsolatban van az osztrák kormánnyal a Taylor Swift-koncert ellen tervezett támadás ügyében

Az Egyesült Államok kapcsolatban van az osztrák kormánnyal a Taylor Swift amerikai énekesnő bécsi koncertje ellen tervezett támadás ügyében – közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön Washingtonban.

Matthew Miller a minisztérium napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelenleg is zajló nyomozás miatt részletekkel az osztrák hatóságok tudnak szolgálni. A szóvivő ugyanakkor annyit elmondott, hogy az üggyel kapcsolatban az amerikai kormányzat különböző szervezetei már kapcsolatban voltak az osztrák kormánnyal, de nem erősítette meg azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint az amerikai hatóságok adtak volna át hírszerzési értesülést az állítólagos merényletkísérlettel kapcsolatban az osztrák társszerveknek.

Megjegyezte, hogy általánosságban igaz az, hogy az amerikai hatóságok megosztják információikat a partnerekkel, amikor azok terrorista tevékenységet érintenek, ahogy a partnerországok hatóságai is megosztják saját értesüléseiket az amerikai féllel.

A szóvivő egyben elismerését hangoztatta az osztrák hatóságok határozott intézkedése iránt, amellyel „egy nyilvánvalóan nagyon súlyos incidenst” sikerült megelőzniük.  

A külügyi szóvivő elmondta azt is, hogy az amerikai kormányzat nem változtatott Ausztria utazási besorolásán, vagyis az amerikai turisták számára továbbra is biztonságos úticélnak tartja, és azokat az óvintézkedéseket látja szükségesnek, amelyeket minden külföldi utazás esetén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában