Hirdetés

2024.07.23. 16:20

Értékes vagyok! – Hivatalosan is elkezdődött a 27. ÁGOTA Tábor

Idén is megrendezi az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, az ÁGOTA Tábort az ÁGOTA Alapítvány és együttműködő partnere a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. A megnyitó ünnepélyen 800 lakásotthonban vagy nevelőszülőknél élő 7 és 18 év között gyermeket köszöntöttek. Az eseményre az ÁGOTA Közösség támogatói, barátai és a gyermekvédelemben fontos szerepet betöltő szakemberek és szervezetek érkeztek.

PR cikk

Fotó: Sándor József

A 27. Állami Gondozottak Országos Találkozójának a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson épült szeretetfalu, ÁGOTA Falva ad otthon immáron harmadik éve. Idén mintegy 800, az ország 19 vármegyéjéből érkező, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal kapott lehetőséget, hogy megtapasztalja, mit is jelent az ÁGOTA Tábor élménye, amelyet a fiatalok gyakran úgy hívnak, hogy „10 napos mennyország”. Ez az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terápiás jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat, ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé.

Fotó: Karnok Csaba

A megnyitó ünnepségen Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője házigazdaként köszöntötte a – vendégekkel, táborozókkal és az önkéntesekkel együtt – mintegy 1200 fős közönséget és megnyitotta minden idők legnagyobb ÁGOTA® Táborát.

A vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek számára figyelmet és szeretetet tudunk adni. Legtöbbjük üres puttonnyal érkezik a táborba, és a mi feladatunk, hogy ezt a puttonyt megtöltsük. Kezet nyújtunk nekik és társként közösen viseljük a múltbéli nehézségeket, mely az itt töltött idő alatt reményeink szerint enyhülni fog.

– mondta Kothencz János az ÁGOTA Közösség vezetője, az ÁGOTA Tábor megálmodója, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel.

Fotó: Karnok Csaba

A rendezvény vendége többek között Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Dr. Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke, Dr. Novák Krisztina a gyermekjogokért felelős jogvédelmi biztos, Dr. Kozma Ákos alapvető jogok biztosa, dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szívvel és lélekkel, mindent megmozgatva kell dolgozni azért, hogy segítséget kapjanak a traumákon átesett gyermekek.

Azért dolgozom, hogy minél biztonságosabb és jobb életkörülmények között lehessen élni a gyermekvédelemben felnövő fiataloknak. Kívánom, hogy a fiatalok a tábor ideje alatt találják meg azt a sportot, azt a társaságot, azt hobbit melyet erővé és előnnyé tudnak kovácsolni; merjenek küzdeni és hinni önmagukban!

– fogalmazott Fülöp Attila.

Fotó: Karnok Csaba

Az ünnepélyes megnyitót követően a 7-18 éves fiatalokat terápiás programok, mint a bizalom, a kiszolgáltatottság, a norma, az értékrend és jövőkép témák körbejárása, valamint a traumák feldolgozásában segítő csoportos foglalkozások várják. Továbbá számtalan ügyességi- és sportvetélkedő mellett olyan hagyományos programelemek színesítik a következő 10 napot, mint a táborozók kedvenc játékos erőpróbája, a Toldi verseny, vagy a roma identitás elfogadását és annak örömteli megélését célzó Roma Est. Az ÁGOTA Közösség mindenkori célja, és így az ÁGOTA® Tábor programstruktúrájának is, hogy a családjukból kiemelt gyermekek lelki sebei gyógyulni kezdjenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában