Közélet

2006.11.20. 17:14

Feljövőben az internet, de van még mit tenni

Egyre több ember kerül közel az internet világához, sokan a település eseményeit is szívesen követik a világhálón. A megyei kötődésű honlapok terén viszont továbbra is sok még a tennivaló, a legtöbb önkormányzati honlapnak például mind a tartalom, mind a felhasználó iránti viszony alapján van még hova fejlődnie.

(Cs. Á.)

Békés megyében a kilencvenes évek második felében kapcsolódtak a világhálóra az első felhasználók, az akkori úttörő cégek — Prakticomp, Datanet, Elender, Békésnet — révén. Bár a technikai lehetőség korábban is adott lett volna, ám 1996—1997-re vált megoldhatóvá a megye nagyobb városaiban, hogy helyi hívás díjáért internetezhessünk, akár otthonról is. Csakhogy a modemes, betárcsázós internetezés drága mulatságnak bizonyult, ha valaki tényleg elmélyedt a megismerésre váró világban.

Mára a helyzet sokkal biztatóbb: a piacon verseny alakult ki, ennek köszönhetően már egy átlagos háztartás számára megfizethetővé vált a széles sávú csatlakozás, s a számítógépárak is a megfizethető kategóriába tartoznak, különösen a használt konfigurációk esetében. A megyei kötődésű honlapok terén viszont továbbra is sok még a tennivaló, a legtöbb önkormányzati honlapnak például mind a tartalom, mind a felhasználó iránti viszony alapján van még hova fejlődnie.

Újkígyóson például egy lelkes magánszemély „tönkreverte” az önkormányzatot. Nátor János 2003 óta üzemelő Kígyósi Híradója nemcsak jóval több látogatót vonz, hanem azzal a felismeréssel is büszkélkedhet, hogy a helyi embereket a helyi hírek érdeklik leginkább. Míg a hivatalos oldalon túlsúlyba kerültek a kormányzati vagy éppen Brüsszelből érkező információk, addig emberünk az óvodai ballagásról, esetleg épp egy emléktábla-avatásról tudósít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!