Orosháza

2024.04.26. 09:59

Több mint kétszázezret csalt ki a koccanás után a férfi

Kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 40 éves többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő orosházi férfi ellen, aki trükkös módszerrel csalt ki 270 ezer forintot egy orosházi férfitól.

dr. Nagy Szilvia

A Békés Vármegyei Főügyészségen ismertették, a férfit a Hajdúszoboszlói Járásbíróság a tavaly május 25-én jogerőre emelkedett ítéletével nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A kiszabott büntetésből a terheltet tavaly június 5-én feltételes szabadságra bocsátották, a büntetés idén június 4-én telt volna le. A férfit a Szombathelyi Járásbíróság is elítélte korábban: tavaly június 27-én jogerőre emelkedett ítéletével nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönt kapott, melynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztették. A terhelt az orosházi bűncselekményét a feltételes szabadság tartama és a felfüggesztés próbaideje alatt követte el.

Driving,Car

A sértett férfi tavaly szeptember 14-én, a reggeli órákban a személygépkocsijával vásárolni indult az orosházi, Könd utcai piacra. A piacnál lévő egyik parkolóba figyelmetlenül állt be, érintőlegesen nekiment egy másik autónak, melyben anyagi kár keletkezett. A közelben tartózkodó terhelt észlelte a balesetet, és azonnal odament. Valótlanul azt állította, a kárt szenvedett gépkocsi az öccse tulajdona, nemrég vásárolták, nagyon sokba fog kerülni a javítása. A tévedésbe ejtett sértett felajánlotta, hogy kárrendezés kapcsán forduljanak a biztosítóhoz, ám a terhelt azt kérte, készpénzben térítse meg a kárt. A terhelt még ott a helyszínen közölte, hogy meglátása szerint 200 ezer forint fedezni fogja a javítást, mire mindketten beültek a sértett gépjárművébe és a lakásához hajtottak. Az úton a terhelt – hogy még nagyobb összeggel tudja megkárosítani a sértettet – azt színlelte, hogy egy autószerelővel beszél telefonon. Azt állította, hogy a szerelő szerint 200 ezer forint nem fogja fedezni a kárt, így végül 270 ezer forintos kártérítési összegben állapodtak meg. A megtévesztett sértett hazaérve kihozta az összeget a lakásából, s kárrendezés címén át is adta terheltnek. 

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, a terhelt jogtalan haszonszerzésre törekedve ejtette tévedésbe a sértettet, 270 forintos kárt okozva, amit máig nem térített meg. A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, és állapítsa meg, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra. Indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg a sértett által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyt, és kötelezze a terheltet az okozott kár megtérítésére. Ezen felül a járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a férfi korábbi végrehajtandó börtönbüntetéséhez kapcsolódó feltételes szabadságot a bíróság szüntesse meg, illetőleg a másik ügyben kiszabott 1 év 6 hónap tartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is rendelje el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában