A hét embere

2022.04.05. 06:30

Fél évszázada tapsol a közönség a csabai artistának

Mintegy ötvenöt éve dolgozik artistaként a békéscsabai születésű, a városhoz most is erősen kötődő Nagy Lajos, művésznevén Lui Nereus. A 72 éves férfi ma is korát meghazudtoló fiatalossággal adja elő kézen álló mutatványát. Nagy Lajost több mint másfél évszázados életútja miatt választottuk a hét emberének.

Papp Gábor

Nagy Lajos örömmel tért vissza Békéscsabára /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

– Múlt héten, Békéscsabán járt a Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusszal. Milyen érzésekkel tért vissza szülővárosába?

– Nagyon jó érzés volt újra itt lenni, látni nagymamámék házát, az épületet, ahol mi is laktunk annak idején. A települést egyébként annak idején nem csak azért ismertem meg nagyon jól, mert itt éltünk, hanem azért is, mert fiatal koromban táviratok kézbesítését vállaltam, így biciklivel bejártam az egész várost keresztül-kasul, és persze ott volt nekünk a körgát és a zsilip is. Utóbbihoz gyermekként strandolni jártunk, és persze az Árpád fürdő, amelynek szerintem rozsdaszínű és jellegzetes szagú vize az országban az egyik legjobb gyógyvíz. Múlt héten is találkoztam az unokatestvéreimmel, elmentünk a strandra, bejártunk számos utcát, és amellett, hogy gyerekként mindent nagyobbnak láttam, szembeötlő változás, hogy mekkorát fejlődött Békéscsaba az elmúlt években.

 

– Hogyan választotta békéscsabai diákként az artista hivatást?

– A Vásárhelyi Pál Technikumba jártam, miközben már korábban is tornáztam családi hagyományaink miatt. Középiskolába Hergott Lajossal jártam egy osztályba, akinek az édesapja artista volt, és nekik köszönhetően választottam én is ezt a hivatást. A nyári szünetben Lajos barátommal együtt elszegődtünk egy utazó cirkuszhoz, aminek már mintegy 55 éve. Így kezdődött.

 

– Azt olvastam egy helyen, hogy a román tévé adása nagyban befolyásolta abban, hogy milyen számot válasszon magának.

– Még a tévézés klasszikus időszakát éltük, amikor nem volt adás hétfőnként, és ilyenkor a román tévét néztük, amiben rengeteg cirkuszi műsort közvetítettek. Valóban az ott látottak hatására döntöttünk úgy, hogy mi is hasonló légtornász számot adunk elő Lajossal, hiszen kezdetben duettben léptünk fel.

 

– Minek köszönhető, hogy hivatásos artista pályája nem Magyarországon kezdődött?

– Az artistavizsgákat annak idején, Budapesten, a Városligetben tartották, ahol felállítottak egy nagy sátrat, és meghívtak számos cirkuszigazgatót még külföldről is. Engem egy jugoszláv cirkuszigazgató kért fel, így a szomszéd államban töltöttem két és fél évet, majd Japánba kerültem, később pedig dolgoztam német varietékben, európai cirkuszokban és színházakban.

– Máig legendás száma egy kézen álló mutatvány. Mit érdemes erről tudni?

– A szám részeként fakockákat építettem egymásra 5,5 méter magasságra, és ezalatt kézen álltam. Lentről dobálták a kockákat, amit én az egyik kezemmel elkaptam, majd a másikkal beépítettem, mindezt természetesen folyamatosan kézen állva. A mai napig ezt csinálom, csak már kisebb magasságban. Persze a légtornától sem szakadtam el, Norvégiában például megtörtént, hogy egy balesetet szenvedett kollégámat helyettesítettem. A több lábon állást nagyon fontosnak tartom.

 

– Visszagondolva egykori testnevelés óráinkra, a kézenállás nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé.

– A biztos két kézenállást egy éven keresztül kell gyakorolni, majd újabb egy évig az egy kézenállást, és akkor még ebben nincs benne, hogy közben különböző tárgyakat kapunk el. Valóban sok odafigyelést igényel.

 

– Ön a mai napig kézenállással indítja a napot?

– Valóban így van, talán ez is az egyik titka a jó erőnlétnek, illetve mindennap fél órát meditálok, hogy fitten tartsam magam.

 

– A cirkuszi hivatásban dolgozók sokat vannak úton. Ezt mennyire volt nehéz megszokni?

– Amit mi választottunk nem hivatás, hanem életforma. Mégis sok minden hasonló a hagyományos életmódhoz, csak mi nem egy 50 négyzetméteres lakásban, hanem egy 20 négyzetméteres lakókocsiban élünk, ahol minden megvan, ami egy nagyobb házban. S bármilyen hihetetlen, családi szempontból számos előnye is van ennek a dolognak, sokat vagyunk együtt, figyelünk egymásra.

 

Gyermekei is követték édesapjukat

Nagy Lajosnak a gyermekei is a cirkuszi hivatást választották. Első házasságából két gyermeke, egy fia és egy lánya született, akik szintén sikeres artisták lettek, mindkettőjüket díjazták a párizsi nemzetközi cirkuszfesztiválon is. Most ugyan mindketten mással foglalkoznak, és hat unokával ajándékozták meg édesapjukat.

Második házasságából szinte két gyermeke született 16 éves fia és 10 éves kislánya szintén ott van szüleikkel a cirkuszban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!