galériával

2020.10.15. 19:24

Felhő, föld és sár lavinája áramlik a csabai festő képein

Megnyílt Simon Debóra Eszter festőművész Tiszta káosz című kiállítása csütörtökön délután a Munkácsy Mihály Múzeumban.

V. N.

20201015 Békéscsaba Simon Debóra kiállítás megnyitója közreműködött Kézdy Luca hegedűművész Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A békéscsabai Simon Debóra Eszter a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakának elvégzése után visszatért egykori iskolájába, ahol immár négy éve tanít művészetet. Gaál József, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense nyitóbeszédében úgy fogalmazott, a tehetséges művész mintha egy optikai lencsén keresztül vizsgálná a világot, ez a lencse pedig egyszer a távlatokra irányítja a tekintetet, máskor közel hozza az apró jelenségeket a nézőhöz.

– Távcső és mikroszkóp, mikro- és makrokozmosz egymásra vetülve, egymással elegyedve akár univerzális érzéseket is generálhat. Felhő, párás ég, vizek áradása, föld és sár lavinája találkozik egyfajta elvont áramlásként – osztotta meg gondolatait a kiállított képekről a képzőművész. Gnandt János, a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke elmondta, nézve a képeket olyan érzése támadt, mintha Debóra egy távcsövön keresztül nézné a világunkat és hívná fel a figyelmet a társadalmi problémákra, környezetszennyezésre, a fegyverek és a pénz uralmára.

– Az eget kémlelve sokszor fekete felhők gyülekeznek alkotásain, de ilyen a mai világunk, ebben kell élnünk és rávilágítanunk a hibáinkra, melyeket ki kell javítanunk – emelte ki a társaság elnöke. A könnyedséget árasztó, légies alkotásokat november 15-ig láthatják az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!