2021.06.24. 15:02
Vészelje át a nyári forróságot saját készítésű hűsítő italokkal!
A kánikulában minden folyadék jól jön, amiben nincsen túl sok cukor. Hogy ne legyen egyhangú az itallap, a szezon kedvenceiből készítsünk limonádét és szörpöt. Ez utóbbit télire is eltehetjük. Szinte bármelyik gyümölcsből készülhet zamatos, frissítő ital – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Néhány egyszerű szabály
Ahhoz, hogy minőségi és gusztusos italt készítsünk, hibátlan, érett, de nem túlérett gyümölcsökkel kell dolgoznunk. A túlérett, erjedésnek indult gyümölcs gyorsan szétázik a vízben, az pedig nem szép látvány. Ha a citromkarikákat bele szeretnék tenni az italba, akkor mindenképpen kezeletlen héjút keressünk! A szörpkészítésre ugyanez vonatkozik, de itt az üvegek sterilizálását se lustálkodjuk el, mert nagyon fogunk bosszankodni, ha minden eltett szörpünk megbuggyan.
Üveg sterilizálása
Ha van lehetőségünk, mosogatógéppel, magas hőfokon mossuk el az üvegeket. De ez nem lesz elég, befőzés előtt öntsünk az üvegekbe forró vizet, majd tegyük be a sütőbe 100 fokra, 10 percre, hogy sterilizáljuk, csírátlanítsuk őket.
Főzött szörpök
Ha főzött szörpöt készítünk, megúszhatjuk a darálást. Ilyenkor elég csak összetörni a gyümölcsöt, mert így hamarabb megfő. Mérjük meg a gyümölcsalapot, literenként adjunk hozzá 7 dl vizet, majd minden kilóhoz fél kiló nádcukrot vagy 30 dkg nyírfacukrot. Egy nagy fazékban forraljuk fel, 5 perc bugyogás után vegyük le a tűzről. Forrón adagoljuk ki a sterilizált üvegekbe.
Borítókép: illusztráció