dinnyepiac

2018.08.16. 17:21

Kevesebb a hazai dinnye a boltokban, a piacokon

A hét végén több, út menti árusító hely bezárt, egyre kevesebb helyen lehet dinnyét vásárolni megyénkben.

Cs. I.

Sok üzletben hirtelen eltűnt a magyar gyümölcs a kínálatból Budapesten is – olvasható a híradásokban. A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közösségi oldalán így fogalmaznak: ,,Lőrinc idén valóban augusztusban lepte meg a dinnyéseket, persze, ebben az időjárás is a segítségére volt. Volt idén meleg, eső, sok pára, sok küzdelem, de amennyire lehetett, helyt álltunk. A békési, baranyai, tolnai, hevesi körzetekben már helyenként megkezdődtek a betakarítást követő munkálatok. Azonban a szabolcsi térség – amely a hazai termelés csaknem felét jelenti – még augusztus végéig kiszolgálja a hazai és külföldi piacokat.”

Illusztráció: Shutterstock

– Magyarországon öt nagyobb tájkörzetben termelnek dinnyét, ezekben különböző időszakokban érik meg a gyümölcs. Legkorábban Békés és Baranya megyében indult a dinnyeszüret, utána következett Tolna és Fejér, majd Heves megye és a Jászság, utolsóként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – idézte Mártonffy Bélát az MTI.

Ahogy más gyümölcsök, úgy a dinnye érése sem a megszokott ütemben történt idén. Békés megyében is két héttel korábban kezdték szedni a görögdinnyét, így nem csoda, ha a szezon korábban ért véget. Ezt erősítette meg Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.

– A szezon végén vagyunk, már gyakorlatilag csak kevés termelőnek van dinnyéje, a gazdák többsége befejezte az idei szezont. A sárgadinnye viszont tovább ott lehet a boltokban, mert az új ültetések már most teremnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!