A dinnye nem krumpli

2024.07.13. 15:40

Görögdinnye: a hőgutát nem úszták meg Békésben, védekeznek a termelők

Az iszonyú kánikulában nemcsak az emberek, hanem a jószágok és a növények is szenvednek. Utóbbiak közül a legtöbb hőstresszt a görögdinnye szenvedi el. Gerendáson a termelők fehér védőanyagot – ami abszolút emberbarát – kennek egyenként a termésekre, hogy visszaverődjenek a napsugarak, és a dinnye ne égjen el. Egy biztos, amilyen jól, amilyen korán indult a szezon, ahhoz képest együtt szenvednek a dinnyék termelőikkel.

Nyemcsok László

Ancsin László gerendási termelő kiemelte, lényegében hőgutát kapott a földeken a görögdinnye. Egyféle védekezésük van, egy olyan fehér készítményt visznek fel a gyümölcs tetejére, ami visszaveri a Nap sugarait, ugyanakkor a termésre semmilyen káros hatással nincs.

dinnyetermesztők, görögdinnye, hőstressz, kánikula
A görögdinnye továbbra is a legkedveltebb nyári gyümölcs Békésben Fotó: Kállai Márton / Forrás: MW-archív

A román, az albán dinnye lenyomja a felvásárlási árakat

– Dolgozunk éjjel-nappal, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű dinnye legyen a vásárlók számára Békésben – hangsúlyozta Ancsin László. – Ugyanakkor a dinnye nem krumpli, hogy letárolhassuk, és majd eladjuk, amikor jobb ára lesz. Szörnyű, hogy a román, az albán dinnye lenyomja a felvásárlási árakat, kilónként 20‑30 forintos kilónkénti áron veszik a kamionba a görögdinnyét. Akkor, amikor a gyümölcs termelésének önköltségi ára 80–100 forint körül alakul kilónként. Az öntözés horribilis összegekbe kerül, és a szállítás költsége is emelkedett az újra elszabadult gázolajárak miatt.

Ha hősokkot kap a görögdinnye, kényszerérés következik be

Mochnács György békéscsabai termelő elmondta, ma már olyan hibrideket kínálnak a dinnyemag-forgalmazók, melyek viaszréteget képeznek, és nem kell semmivel sem kenni a dinnye héját. Ugyanakkor a mostani hőség éget, és több mint 50 fok van a dinnye belsejében. Ahhoz, hogy a száron kifejlődjön a görögdinnye, 28–30 napra van szükség. Amennyiben viszont ilyen hősokkot kap, kényszerérés következik be.   

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!