Közösségek

2024.09.07. 19:01

Gyulai Családi Piknik: rekordok dőltek, közel egy tonnányi lecsó készült – galériával, videóval

Rekordrészvétel mellett rendezték meg a VIII. Családi Pikniket szombaton Gyulán, a Wesselényi-tónál. Az esemény részeként életre hívott lecsófőző verseny ugyancsak csúcsot döntött, 58 csapat, sok száz ember készítette el a finomságot. A Családi Piknik emellett is rengeteg programmal várta az érdeklődőket egész nap.

Papp Gábor

A szervezőknek és az esemény egyik fő támogatójának köszönhetően 350 kiló paprikából, 210 kiló paradicsomból, 140 kiló hagymából és résztvevők által hozott egyéb összetevőkből, összesen közel 1 tonna alapanyagból készítették a lecsót a csapatok a szombati gasztronómiai megmérettetésen – árulta el Kónya István önkormányzati képviselő, alpolgármester, a Családi Piknik főszervezője. Mint mondta, 58 főzőcsapat készített kiváló lecsót a rendezvényen.

családi piknik, lecsó, verseny, zsűri
A Törökzugi Nyugdíjas Klub kiváló lecsót készített a Kónya István szervezte Családi Pikniken. Fotó: Papp Gábor

Családi Piknik: sok százan főztek

– Mintegy ötszáz-hatszázan főztek, de nagyon sok érdeklődő is kilátogatott a programra, ami így minden korábbi részvételi csúcsot megdöntött – tette hozzá kérdésünkre a főszervező. Kónya István kifejtette, reggel hét órától tartottak egy gyermekhorgászversenyt, amelyen félszázan vettek részt. A megmérettetésre a jelentkezést már múlt héten le kellett zárni a nagy érdeklődésre tekintettel.

Rengeteg program várta a családokat

– Tizenöt helyi termelő mutatta be kiváló termékeit, volt agility bemutató, labdarúgó mérkőzés, Pepe Manó a meséivel érkezett, volt Python Magic Show, fellépett Bebe, a Három Amigo, a Supamono, az egész nap hangulatfelelőse Hollósi András volt, este pedig diszkó kezdődött Dj Molnare-ral – számolt be a nap eseményeiről az önkormányzati képviselő, aki a rendezvény sikerének titkaként a kemény szervezői munkát, a helyi közösségek erejét és a velük való folyamatos kapcsolattartást jelölte meg.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy minden tekintetben partnernek tekintsem, tekintsük a lakosságot, az emberek bizalmát pedig meg kell szolgálni és meg kell köszönni – emelte ki.

A közösségek megtartása és erősítése a fő

Kónya István hangsúlyozta, a program legfőbb üzenete a közösségek megtartása és megerősítése. – Felkavarodott, nagyon lüktető világunkban fontos, hogy megálljunk, figyeljünk egymásra, figyeljünk a közösségeinkre – folytatta a gondolatot. – Ha nincs erős közösség, nincs erős település. Ha nincs erős település, nincs fejlődés.

Egész Törökzug együtt lehetett

Ottlakán Péterné, a Törökzugi Nyugdíjas Klub vezetője elmondta, a Családi Piknik számukra is nagyon jó összejövetel, hiszen így együtt lehet a csapat.
– Azonban nem csak a klub, hanem az egész Törökzug lakossága együtt lehet ilyenkor – hangsúlyozta. – Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel van egy-egy ilyen rendezvény, amelyeken mindig szívesen veszünk részt.

A klubból szombaton több mint negyvenen voltak ott a pikniken, illetve a lecsófőző versenyen. Ottlakán Péterné elárulta, hagyományos lecsóval készültek, szalonnát sütöttek, majd a zsírjában megdinsztelték a hagymát. A lecsóba paprika, paradicsom és kolbász került. 

Magyar lecsó készült

A zsűrit Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Békés Vármegyei Culinary Team további két tagja, Ambrus György Krisztián és Bondár László, valamint Kiss József helyi civil vezető alkotta. Ambrus György elmondta, a lecsó minden fajtáját láthatták és kóstolhatták.
– Hungarikumunk a lecsó, éppen ezért kértük, hogy magyar alapanyagok kerüljenek bele, szalonna, hagyma, paprika, paradicsom, tojás és persze egy pici kolbász is, hiszen Gyulán vagyunk – tette hozzá. – De láttunk benne tarhonyát, és láttunk padlizsánt is. Nem feltétlenül kellett, hogy az étel a hagyományos legyen, de a lecsó alapanyagait jó volt, ha tartalmazta.

Ambrus György kiemelte, egyebek mellett figyeltek a megjelenésre, az étel ízére, a biztonságra, a csapatok egységességére. A zsűri az első három hely mellett hét különdíjról is döntött.

– Jó volt a csapatok között lenni, remekül főztek, visszatértünk a magyar lecsóhoz – hangsúlyozta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában