A pályaválasztást segítették

2024.08.24. 14:01

A gyermekeknek Kétegyházán is ízlett a Szakmakóstoló

A Szakmakóstoló nyári pályaorientációs hétnek Békésben az Alföldi ASzC Kétegyházi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont nemrégiben. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke hangsúlyozta, a Szakmakóstoló során is kiemelt feladatuknak tekintették az agrárszakmák népszerűsítését, a pályaválasztó fiatalok és szüleik tájékoztatását.

Nyemcsok László

A NAK-nál közölték, idén nyáron a Szakmakóstoló keretében országosan 19 agrárszakképző intézményben 380 általános iskolás kapott interaktív betekintési lehetőséget az agrárszakmák rejtelmeibe, munkafolyamataiba, az iskolák életébe. Mégpedig azért, hogy legyen tudatos a pályaválasztásuk.

szakmakóstoló, pályaválasztás, NAK
A kertészeti szakmák az ételkészítésben is terítékre kerültek Fotó: NAK 

Húsz gyermek vett rész a Szakmakóstoló programján Kétegyházán

Kétegyházán húsz, 6-7. osztályos általános iskolás ismerkedhetett meg a gazdaélettel és a gazdaképzéssel, az állattenyésztő és növénytermesztő szakmairányok alapjaival.

– A pályaorientációs hét alkalmával a résztvevő diákoknak lehetőségük nyílik az iskolai oktatás, valamint a tangazdaságban zajló munkavégzés megismerésére – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. –Szakmai bemutatókon, programokon keresztül szeretnénk a tanulók érdeklődését felkelteni, ezzel is hozzájárulva, hogy az iskola és a szakmaválasztás tudatos döntés legyen. A rendezvény a NAK támogatásával, finanszírozásában valósult meg.

Az agrárkamaránál hangsúlyozták, a tanulók megismerték a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez kapcsolódó munkafolyamatokat, mint például az állatok takarmányának összeállítását, a ház körül élő állatokat, amiket génmegőrző program keretében is tenyésztenek.

A kakaóbabok mellett a kolbászkészítés is terítékre került

A gyermekek megismerkedtek a különböző gabonamagvak felismerésével és az ezermagtömeg-méréssel. Hasonlóan az állattartótelepre való belépés szabályaival, az egyes szőlőfajták sajátosságaival és a metszés módjaival, valamint drónos gépbemutatót is láttak. Betekintést nyerhettek az élelmiszer-készítés fortélyaiba (kelt tészta készítése, termékek formázása, töltése és sütés utáni díszítése, a nyomózsákok, kések és kiszúrók használata, csokoládétemperálás, különböző kakaóbabok vizsgálata, húsfeldolgozás, kolbászkészítés. Megismerkedhettek az agrárgépészet rejtelmeivel, kipróbálhatták a tárcsázást, megismerték az oktatótraktor felépítését, vezetési lépéseit, illetve annak működését, a vezetés örömét. Emellett erdőgazdálkodási és vadgazdálkodási ismeretekre tehettek szert: tanulmányozhatták a síkvidéki erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást, az örökerdő-gazdálkodást, a klímaváltozás csökkentésének lehetőségeit, illetve az időjárásváltozás őshonos növényekre gyakorolt hatásait. Azt, hogy mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy a rosszabb minőségű termőhelyeken is erdőkkel találkozhassanak.

A mezőgazdasági gépész szakmát is bemutatták a Szakmakóstoló alkalmával Fotó: NAK

A programhét zárására a szülők is meghívást kaptak

Kertészeti tudásra is szert tettek, megismerték a konyhakerti növényeket, palántáztak, megnézhették a cserepező automatát és a növényszaporítás különböző módjait, valamint kerttervező szoftverrel 3D-s látványtervekkel készíthették el saját kertterveiket. Kipróbálhatták a szintezőműszert, illetve térkővel, téglával gyakorolhatták a kertépítés egyes lépéseit, illetve a talajmintavételt és az egyszerűbb talajvizsgálati módszereket.
A játékos szakmai ismeretek és gyakorlati bemutatók mellett a diákok vetélkedőkön, szintetizáló kvízjátékokon mérhették össze a nap folyamán szerzett tudásukat. A programhét zárására a szülők is meghívást kaptak, akiknek a NAK vármegyei szakképzési referensei bemutatták az agrárium továbbtanulási lehetőségeit, valamint a szakképzésben elérhető tanulói juttatásokat és duális képzési lehetőségeket.

Kiderül, ki lesz a pályaorientációs diáknagykövet

A Szakmakóstolót minden év őszén egy országos pályázattal zárja a NAK a résztvevő tanulók körében, melynek témája, hogy miért jó agrárpályát választani a továbbtanuláskor. Az első helyezett tanuló pályaorientációs diáknagykövetként az egész osztályát elviheti egy-egy agrárszakmai napra, melynek keretében azok a diákok is betekintést nyerhetnek az agrárszakmák világába, akik a pályaorientációs programokon nem vettek részt. A korábbi visszajelzések alapján a tanulók 95 százaléka szívesen vett részt a programhéten, ami segíti őket a későbbi pályaválasztásban. Átlagosan a gyermekek 70 százaléka mondta azt, hogy a Szakmakóstoló hetén megismert szakma szerepel majd a továbbtanulási tervei között.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!