Előadás

2024.09.05. 07:22

Generációváltás a cégeknél: időben kell átadni a stafétát

Időben kell átadni egy céget és nem az utolsó pillanatban kapkodni – vallja Laczkó Péter, a Lawrence&Benet Zrt. alapító tulajdonosa. A vezető szervezetfejlesztési szakértő kedden tartott térítésmentes előadást a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Békésen, az ipartestületnél rengeteg vállalkozó gyűlt össze, hogy megtudja, mi a hatékony és sérülésmentes generációváltás módja.

Nyugat-Európában az ötvenes cégvezetők erősen elgondolkodnak azon, hogy kinek adják át a vállalkozásukat. Ehhez stratégiát kell megfogalmazni – mondta Laczkó Péter a generációváltás kapcsán. 

generációváltás, cégek, vállalkozás, előadás, Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara
Laczkó Péter előadása a generációváltásról számos kérdésre választ adott. Fotó: Pintér Vince/BVKIK

– A trónörökösöket kisgyerekkoruk óta készítik a feladatra, megszerettetik velük a vállalkozást, mert egyébként nem fogják szívvel-lélekkel csinálni és valószínűleg megbuknak. Nyugat- Európában már a négy-ötéves gyerekek ott ülnek a nagyszülők mellett, például együtt targoncáznak. Ez részben közös időtöltés, részben tanulás. Később pedig jönnek a komolyabb feladatok is.

Generációváltás: nálunk még nem látszik akkora tudatosság

Hozzátette, Magyarországon azok, akik a rendszerváltás idején vállalkozni kezdtek, most mennek nyugdíjba.

Náluk még nem látszik ekkora tudatosság. Ezek erős akaratú emberek, igazi harcosok, azt hiszik, de az is lehet, hogy valóban titániumból vannak, mindenesetre nem lesznek fiatalabbak. Többen már ,,elvesztették” a gyerekeiket, a fiatalok vagy nem akarnak a vállalkozásért gürcölni vagy nem tudnak.

Időben kell átadni a stafétát

Az előadó olyat is látott már, hogy a következő generáció szerette volna átvenni a szerepet, de a szülők nem adták át időben a stafétát, a cégnél is gyerekként kezelték a gyereket, és azok feladták, kiléptek és a vállalkozás felé sem néznek. Felmerül a kérdés, mi a teendő akkor, ha nincs rátermett családtag? Ilyenkor egy nagyon szervezettségi szintre kell eljuttatni a céget és szakértő menedzsmentre kell bízni a vállalkozást és családtagok megélnek belőle – derült ki az előadásból. A térítésmentes program a Szövetségben a vállalkozókkal projekten belül valósult meg a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Sokan vettek részt az előadáson. Fotó: Pintér Vince/BVKIK

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!