Időjárás

2024.07.11. 07:16

Folytatódik a hőség Békésben

Mutatjuk, milyen időjárásra számíthatunk csütörtökön Békés vármegyében.

Beol.hu

Kevés gomolyfelhő zavarja a forró napsütést. Csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. 35-36 fok körüli forróságra készülhetünk - olvasható a koponyeg.hu oldalon.

hőség, időjárás, nyár
Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

A hőgutával nem lehet játszani! Ez a legsúlyosabb hőegyensúly-zavar! Könnyen halálos lehet! És ennek most már fokozott a veszélye!
Ez azért is roppant veszélyes, mert alattomosan alakul ki, és a zavarttá, majd magatehetetlenné váló személyt már csak mások figyelme mentheti meg! Még a nem halálos esetben is súlyos szervi károsodásokkal kell számolni!
A hőgutában már leáll a szervezet védekezése, megszűnik az izzadás, a testhőmérséklet az elképesztő 43-44 fokot is elérheti. A romló közérzet, az erősödő fejfájás, a bőr kiszáradása, kivörösödése már fontos tünet, a zavartság megjelenése már életveszélyes állapot! A sürgős orvosi segítség hívása mellett azonnali beavatkozás szükséges, drasztikusan hűteni kell addig is a szervezetet.
Nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra a veszélyes, nagy plusz hőterheléssel járó munkahelyeken, gondosan be kell tartani a munkaügyi szabályokat, a rendszeres pihenést, folyadék és só fogyasztást. És nagyon kell figyelni a koruk, a fokozott időjárás-érzékenységük, krónikus betegségeik, felforrósodó lakásaik miatt különösen érintett személyekre, hozzátartozókra, szomszédokra vagy az utcán rosszullevőkre! Senkit nem szabad magára hagyni a segítség megérkezéséig!
És drasztikusan megnő a súlyos keringési betegségek, trombózisok, infarktusok, sztrókok veszélye is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!