Békés vármegye

2023.07.05. 14:48

Nem kapták vissza az elveszett értékeiket

Jogtalan elsajátításnak minősül, ha valaki megtartja a talált értéket – hangsúlyozták a rendőrségen, két, a közelmúltban történt esettel kapcsolatban: Dobozon egy mobiltelefont, Gyula közelében egy táskát veszítettek el nemrég.

Licska Balázs

Forrás: police.hu

A 150 ezer forintot érő telefont tulajdonosa feltette egy autó tetejére, de megfeledkezett róla, és úgy indultak el a kocsival, hogy a készülék rajta volt. Valószínűleg hamar le is esett, viszont amikor a tulajdonos észrevette, hogy nincs meg, hiába kereste, nem találta meg. Várt nyolc napot, de senki nem adta le talált tárgyként, ezért bejelentést tett a rendőrségen. 

Hasonló körülmények között ért kár egy gyulai nőt is, aki kerékpárja csomagtartóján vitt egy hátitáskát, de menet közben elhagyta. Benne volt a telefonja, a pénztárcájára, az iratai, valamint egy e-book is. 

A rendőrség mindkét esetben jogtalan elsajátítás bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz, és keresik az elveszett dolgokat.

A talált tárgyat ugyanis nem szabad megtartani, mielőbb vissza kell juttatni a tulajdonoshoz. A jogszabály szerint az, aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc napon belül nem adja vissza, bűncselekményt követ el.

Ha nincs benne, rajta olyan információ, amelyből következtetni lehet arra, hogy kié, vagy a megtaláló nem tudja visszajuttatni a tulajdonosnak, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell leadni a talált tárgyakat. Szükség esetén a rendőrök is segítenek a megtalálónak az ügyintézésben.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában