2023.04.16. 12:05
Gasztronómiáért Érdemérmet kaptak ketten Békésből
Több mint 4300 percet töltöttek a konyhában a Békés Vármegyei Culinary Team szakácsai, hogy elkészüljenek a finomságokkal a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Mestervacsorájára.
Szokai Imre a Gasztronómiáért Érdeméremmel és az oklevéllel, mellette (balra) Adamek Balázs és Ambrus György, az MNGSZ alelnökei
A rendezvényt szombaton a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia Központban tartották. A kiskertek javait is felhasználták a Békés vármegyei szakácsok, de a tepertő, a disznósajt és a füstölt sonka sem maradhatott ki a hideg előételből.
A konyhában a békési hatkezest Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács fiával, a szintén olimpiai aranyérmes Ambrus György Krisztián mesterszakáccsal, az MNGSZ közétkeztetésért felelős elnöki tanácsadójával, valamint Szeidler Zsolt, többszörös olimpiai- és világbajnoki ezüstérmes mesterszakáccsal „adta elő”. A főételről mindenképpen érdemes említést tenni – nem, mintha a többi finomság ezt nem érdemelné meg – borjúkarajból és borjúcombból készült, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombavariációkkal, zöldségraguval tálalták. A húsokat borjú jus-szal öntötték le. A pecsenyeléből készült mártás alapgondolata, hogy nemesített formában adják vissza a húsnak, amit sütés közben elveszített.
A szakma ünnepének estje „A hagyományok, az ízek és a kultúra találkozása" címet kapta, amellyel nemcsak a magyar gasztronómia, de a kultúra előtt is tisztelegni kívánt a szövetség. A fogások felszolgálása és a nívós szakmai díjak átadása közben neves magyar költők versei hangzottak el.
Ha már a díjátadást említettük, vármegyénk szakemberei, a gasztronómiát támogatók bőven kivették ebből a részüket. Gasztronómiáért Érdemérmet kapott dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere – aki az elismerést hétfőn veszi át Gyulán – és Szokai Imre mesterszakács, a békéscsabai Stones Étterem és Pizzéria séfje. Krivács Andrásnak, az MNGSZ elnökének elismerését vehette át Ambrus György, a szövetség egyik szakács alelnöke és Tímár Attila mesterszakács, a gyomaendrődi Tímár panzió tulajdonosa.
A Mestervacsora nevében is benne van, hogy a szakma mestereiről, az újonnan címet szerző mesterekről is szól az esemény. Békésből sikeres gyakorlati vizsgával mesterszakács lett Elek Csaba, a Gyulakonyha executive séfje és Mózer Zoltán, a Gyulakonyha séfje. Éttermi mester címben részesült Kubik Sándor, a gyulai Göndöcs Benedek középiskola felszolgáló-szakoktatója és Piros András, a Gyulakonyha felszolgálója.
Bondár László gyulai éttermi mester, a gasztronómiai szövetség Békés vármegyei elnöke a felszolgálást irányította a rendezvényen. Elmondta, 2023 a juniorok éve az MNGSZ-nél, ennek megfelelően a teljes felszolgálást az utánpótlás tagjai bonyolították le. Bizonyára izgultak, de ez nem látszott rajtuk, csak a mosoly az arcukon.