Fizikus

2024.02.06. 20:36

A magyar űrkutatás atyjára emlékeztek Gyulaváriban

A Gyulaváriban született Bay Zoltánra emlékeztek kedden a Magyar Radar Napja alkalmából, a gyulavári templomkertben.

Papp Gábor

Bay Zoltánra emlékeztek.

Forrás: Facebook/Kónya István oldala

Mint azt Kónya István, a város alpolgármestere Facebook-posztjában kifejtette, február 6-a, a magyar radarcsillagászat napja. A radarcsillagászat a csillagászatnak azon ága, amelyben radarhullámok irányulnak egy vizsgált égitest felé és a visszavert jeleket értékelik. A csapatot, melynek először sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról, a Gyulavári születésű Bay Zoltán vezette. 68 évvel ezelőtt, ezen a napon valósult meg ez a történelmi jelentőségű esemény. 

– Felfedezésével méltán nevezhetjük őt a magyar űrkutatás atyjának. Világraszóló eredményes kísérletük hozzájárult többek között a NASA űrkutatási programjának alapjaihoz – emelte ki Kónya István. – Bay Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Világ igaza kitüntetés birtokosa, meghatározó fizikusnak számít a XX. században, aki életét a felfedezéseknek és a fizika világának szentelte, hogy örök hagyományával inspirálja a jelen és a jövő generációit. Az ő nevéhez fűződik a fénysebességre alapozott méterdefiníció és a fotoelektron-sokszorozó is. Bár 1948-ban emigrált az Egyesült Államokba, mindig magyar fizikusnak tartotta magát.

Kónya István hozzátette, kedden Veresné Petrás Márta, a Gyulai Dürer Általános Iskola Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézményének igazgatója szervezésében emlékeztek és tisztelegtek a magyar fizikus emléke és munkássága előtt.

Kónya István és Veresné Petrás Mátra is fejet hajtott. Forrás: Facebook

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában