Elismerés

2024.05.10. 11:24

Magyarok Európáért díjjal ismerték el Szarka Judit munkásságát

Az idei Európa-nap alkalmából Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át Budapesten a Magyarok Európáért díjat. Az egyik rangos elismerést Szarka Judit, a Békés vármegyei Europe Direct központ vezetője kapta.

dr. Nagy Szilvia

A május 9-i Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos folyóirata, az Európai Tükör szerkesztőség mellett Szarka Judit, a Békés vármegyei Europe Direct központ vezetője kapta idén a Magyarok Európáért díjat. Az ünnepségen elhangzott: a vármegyei uniós tájékoztató központ vezetőjeként Szarka Judit az elmúlt tizenkét évben rendkívül nagy elkötelezettséggel vezette az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hozzájárulásával működő irodát, az ország egyik legsikeresebben működő Europe Direct központjává téve azt.

Zupkó Gábor képviseletvezető, Szarka Judit irodavezető és Bóka János miniszter. Forrás: Europe Direct- Békés Facebook
Fotó: Ancsin Gábor

Szarka Judit pozitív és proaktív hozzáállásával, szakértelmével kiemelkedik a vármegyei Europe Direct központok vezetői közül. Évente több tucat szakmai jellegű, illetve a szélesebb közönséget célzó eseményt szervez, amelyeket az iroda önállóan vagy szakmai, oktatási és civil partnereivel együttműködésben valósít meg. Kiemelték azt is, hogy koordináló munkájának köszönhetően szoros együttműködés alakult ki a Europe Direct központ és a vármegyében működő más uniós tájékoztató irodák, valamint az oktatási intézmények között. A díjazott művelődésszervező múltjából fakadóan is nagy súlyt fektet arra, hogy az ifjúság minél szélesebb körben megismerkedhessen az Európai Unióval, a tagállamok nyelvi, kulturális és történelmi örökségével. A Europe Direct irodának kiemelten fontos, hogy bemutassa a szélesebb nagyközönségnek az uniós finanszírozású beruházásokat: évek óta szervez látogatásokat a vármegye legfontosabb projektjeihez.

A Magyarok Európáért díj

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének elismerése azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott, kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és népszerűsítették az európai gondolatot Magyarországon, jelentősen hozzájárultak hazánk sikeres európai uniós tagságához, továbbá munkásságuk azt példázza, hogy magyarnak és európainak lenni nem kizárják, hanem erősítik, kiegészítik egymást. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-i Európa-nap alkalmával.

Az Európa-nap

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában