Terepgyakorlat

2024.06.23. 11:32

Leendő vadgazdálkodási szakemberek látogattak a nemzeti parkba

Június elején a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszéke szervezésben 16 vadgazdálkodási szakmérnök hallgató vett részt terepgyakorlaton a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Csete Ilona

A hallgatók a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban tettek látogatást, ahol szakmai vezetés mellett az állatparkban bemutatott, Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokról szerezhettek ismereteket. A vezetés során szó esett az egyes vadfajokkal kapcsolatos természetvédelmi aktualitásokról, érdekességekről, faji sajátosságokról, továbbá a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi feladatairól is.

Leendő vadgazdálkodási szakemberek, nemzeti park, terepgyakorlat
Egy tonnás európai bölényeket kézből etetni igazi kuriózum. Fotó: Heltai Miklós

– Érintettük a középkori fokgazdálkodás, a löszpuszták, a kurgánok, a szikes tavak, az erdőgazdálkodás témakörét is. Több faj esetében tártunk fel ökológiai ok-okozati összefüggéseket, természetkárosító problémákat. A mintegy háromórás túrát az európai bölények, a fakó keselyűk és a farkasok látványetetéseivel színesítettük – olvasható a nemzeti park beszámolójában a honlapjukon.

Ellátogattak a nemzeti park Dévaványai-Ecsegi Puszták részterületén a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontba. Itt a hallgatók betekintést nyerhettek a területen zajló természetvédelmi tevékenységbe, testközelből megismerkedhettek a fokozottan védett túzokkal, a kiemelt jelentőségű túzokos élőhelyekkel, az itt folyó védelmi munkával. A leendő vadgazdálkodási szakemberek számára különösen fontosak voltak a mezőgazdasági élőhelyek védelmével, kezelésével kapcsolatos beavatkozások és tapasztalatok.

A terepi szakmai gyakorlat jó példával szolgált arra nézve, hogy a vadgazdálkodás és a nemzeti park igazgatóságok tevékenysége mennyi közös ponton találkozik. A jövő jól képzett vadgazdálkodó szakembereire is fontos szerep hárul majd a természetvédelem területén.

Dévaványa határában bemutatásra került a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterület fotó: Heltainé Sörös Anikó


 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában