Táborok

2024.08.11. 10:43

Élményeket gyűjtöttek a nyári táborokban a szlovák iskola diákjai

Tótkomlóson a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai számára az idei nyár, a vakáció sem telhetett el táborok nélkül.

Csete Ilona

A komlósi szlovák iskola diákjai a Tátrában. Fotó: BMH

A tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai több táborban is részt vehettek, s gyűjthettek élményeket. Ezekről is mesélt az igazgató, Meleg Mariann.

szlovák iskola
A komlósi szlovák iskola diákjai a Tátrában. Fotó: BMH

– Ismét mehettek diákjaink Szlovákiába. A Szlovák Oktatási Minisztériumnak, illetve fenntartónknak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak köszönhetően voltunk két turnusban a Tátrában. Az ilyen alkalmak segítik a nyelvgyakorlást és a kirándulásokkal jobban megismerhetik Szlovákiát a tanítványaink. Nemzetközi táborok voltak ezek, érkeztek hazánkból, Szerbiából is fiatalok. Így a kapcsolatok kiszélesítésére is volt lehetőség. Ismerkedtek, barátkoztak, jó élményekkel tértek vissza a gyerekek.

A Tótkomlósi Szlovákok Szervezetének köszönhetően egy helyi népismereti táborban is gyűjthettek élményeket a szlovák iskola tanulói (húsz fiatal). A szlovák nyelv gyakorlása mellett a helyi hagyományokkal, gasztronómiával, kézművességgel, szokásokkal ismerkedtek. Élménydús hét volt ez is.

Szarvason zenei táborba várták a komlósiakat

– Új lehetőségként jutottunk el Szarvasra: az ottani partneriskolánk meghívására érkeztünk a zenei táborba. Ők citerásaikkal, mi az énekkarosainkkal vettünk részt. Közös napokat töltöttek a komlósi gyerekek a szarvasiakkal, közös produkcióval koronázták meg a tábor végét, amit a gálán bemutattak.

A komlósi gyerekek a szarvasi zenei táborba énekkarosokkal érkeztek. Fotó: BMH

– Megismerkedtek a várossal, hajókáztak, jártak az állatparkban, megnézték a Mini Magyarországot, jól telt el az a néhány nap is – folytatta az oktatási intézmény igazgatója.

Meleg Mariann arról is mesélt, hogy igyekeznek ezt a kapcsolatot tovább mélyíteni és a többi partneriskolával is tartalmas összejöveteleket tartani. Az Országos Szlovák Önkormányzat által fenntartott iskolák mindegyikével jó kapcsolatokat ápolnak a komlósiak.

– Fontosnak tartjuk, hogy a diákok megismerjék egymást, a kollégáink is találkozhassanak. Olyankor tapasztalatokat cserélhessenek. Igyekszünk az igazgatókkal ilyen lehetőségeket teremteni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában