Hibrid

2024.08.11. 10:33

„Ismeretlen” halat fogtak a Sebes-Körösből

Különös hal fogásának hírével lepte meg a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségét Vass Balázs. A Sebes-Körös halfaunáját kiválóan ismerő horgász a minap egy olyan halat fogott, amelynek beazonosítása igencsak zavarba hozta.

Papp Gábor

Forrás: KHESZ

Mint a KHESZ oldán olvasható, a fura szerzet küllemre keszeges jegyeket hordozott, de egyik fajt sem reprezentálta teljes egyértelműséggel. A horgász a Magyar Haltani Társaságnak elküldte a halról készített képeket, ahonnan a következő választ kapta:

„Az alsó állású, vaskos, alulról nézve U alakú száj a szilvaorrú keszegre jellemző tulajdonság, viszont a képen látható hal orra rövidebb, a szeme és pikkelyei nagyobbak, az oldalvonal pikkelyszáma 54 (a szilvaorrú keszegnél ez az érték legalább 55), valamint a testmagassága is nagyobb, mint a szilvaorrú keszegé. Ezek alapján a hal a szilvaorrú keszeg és a karikakeszeg hibridje (Vimba vimba x Blicca bjoerkna).”

A különleges hal a Sebes-Körösből került elő.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában