Fesztivál

2024.08.11. 10:19

Kakasfesztiválon remekeltek a pörköltfőzők, díjazták a legeket – galériával, videóval

Sokan várták már a 14. csanádapácai kakasfesztivált. Majd félszáz csapat készült, hogy bográcsa alá gyújthasson szombaton reggel, a főzőversenyen. A kakasfesztivált megelőző napon viszont a sportolóké volt a főszerep. Lehetett nevezni kispályás focira, volt gyermekprogram és kikapcsolódásra több lehetőség a sportpályán. A szombati eredményhirdetéskor nem csak a legjobb pörköltfőzőket szólították a színpadra.

Csete Ilona

Csoda-e, hogy a csanádapácai kakasok nem hangoskodtak ezen a hétvégén? Az idei kakasfesztiválon negyvennél is több kondérban főztek a nevezett csapatok korán reggeltől egyéni (és sokszor titkos) receptek alapján kakaspörköltet, miközben a megnyitón a fővédnök, Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője köszöntötte a fesztiválozókat, akik sokszínű programokra készülve folyamatosan érkeztek a rendezvény helyszínére, az iskola mögötti hatalmas rendezvénytérre.

kakasfesztivál, verseny, Csanádapáca, főzőverseny
A kakasfesztivál egyik legnagyobb vonzereje a főzőverseny. A szerző felvétele

Erdős Norbert visszaemlékezett az elmúlt évekre, az Oláh Kálmán polgármesterrel végzett közös, értékteremtő munkára.

– Komoly, odafigyelő, tisztességes munkavégzés jellemezte őt, Kálmán, köszönjük – fogalmazott a politikus (a község vezetője októbertől nem polgármesterként, hanem a képviselő-testület tagjaként segíti tovább Apáca fejlődését, boldogulását - a szerző).

A kakas a vidéki élet jelképe

Zalai Mihály, a vármegyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a résztvevőket, felelevenítette a kakasfesztivál Brassó megyei gyökereit.
– Közösségkovácsoló, Csanádapáca gasztronómiáját népszerűsítő rendezvénye ez a falunak. A kakas a vidéki élet jelképe, őrizzék ezt tovább. Megköszönöm az elmúlt 10 évet én is Oláh Kálmánnak. Csanádapáca a megyei önkormányzatnak mindig korrekt partnere volt, sok közös gondolatot tudtunk megvalósítani. A Polgárokért díjat az arra legméltóbb településvezetőként vehette át az önök polgármestere a közelmúltban – mondta Zalai Mihály.

Oláh Kálmán emlékeztette a résztvevőket, jó döntést hozott tavassszal a képviselő-testület azzal, hogy megrendezik a kakasfesztivált. Voltak évek, amikor elmaradt. Most, a 14. után remélem, sok éven át lesz még folytatása – tette hozzá a településvezető.

A kakasfesztiválon volt kirakodóvásár, kiállítás, játszóház. Éhen, szomjan és csillámtetkók nélkül nem maradt senki! Matekoztunk is egy kicsit a pörköltillattal megtelt téren: láttunk majd félszáz csapatot, megszámoltunk 11 üstöt, abban főztek az apácaiak majd 5 mázsa húst. Hat órakor gyújtottak az üstházak alá, mire megéheztek az emberek, körülbelül 800 adagnyi finom pörkölttel el is készült a főzőbrigád. Bravó!

Üstökben, bográcsokban főztek a kakasfesztiválon

Találkoztunk orosháziakkal, csorvásiakkal, kardoskútiakkal, gerendásiakkal, más megyéből érkezett csapatokkal és nagyon sok helyi is baráti társaságával ült a feldíszített asztalaik körül. Mint például a Japi Kakasok, vagy a Kukorik. Meg az apátfalvi polgárőség 10 tagja. Visszatért idén a már négyszer nyertes kardoskúti főzőbrigád is. Az orosházi járási hivatal munkatársai nem a verseny, hanem az együttlét, a jó program kedvéért gyújtottak bográcsuk alá és főztek ők is vidáman.

Erdős Norbert, Zalai Mihály és Oláh Kálmán A szerző felvétele

Még a megnyitón elmondta a bírálati szempontokat Prohászka Béla, a zsűri elnöke.
– Megnézzük a higiéniát; az alapanyag iránti tiszteletet, a megjelenést. Fontos, miként fogyasztják az ételt, az előkészületeknél hogyan dolgozták fel a húst, nem jó, ha csontszilánkos a pörkölt; az ízlelés végén hirdetjük ki a végeredményt – sorolta a mesterszakács, majd a zűrivel a nevezők között szemrevételezte a körülményeket, a terítéket, s adott számos jó tanácsot a főzőversenyen.

Harangszó után kóstolás

S miután minden csapat a déli harangszóra leadott a pörköltjéből egy adagot a zsűrinek, a bírák valamennyi meghirdetett verseny eredményét kihirdették a délutáni órákban. 

 

Elismerés járt a legeknek

Oláh Kálmán polgármester a hagyományokhoz híven megtisztelő elismerésekben részesítette a helyi lakosokat is. 2024-ben a legidősebb házaspárt köszöntötte a település vezetője. Ők Szamosvölgyi György Zoltán és Furák Ilona. 67 éve kötöttek házasságot (1957. augusztus 31.). Csanádapáca legfiatalabb lakosa Avramucz Levente, a 6 hetes kisbaba lett. Elismerő okleveleket is átadtak. Idén Tóth Bélánénak és Molnárné Furák Máriának. Évek óta szívvel, lélekkel szervezték, irányították a Magyar Vöröskereszt Csanádapácai Alapszervezet munkáját.

A kakasfesztivál szervezői idén is hirdettek rajzversenyt, a pályaműveket kiállították, a legjobbakat díjazták.

Lássuk, mi ízlett a zsűrinek!

A főzés mellett több, egyéb gasztronómiai (pálinka, savanyúság, pogácsa) versenyt hirdettek a házigazdák. A zsűri elnöke, Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai aranyérmes mesterszakács volt. Ő értékelt, majd Oláh Kálmán polgármester átadta a díjakat. A legütősebb pálinka készítőjének, az első helyezettnek, Csatári Lajosnak; 2. Molnár Magdolnának; 3. Csatári Lajosnak.

A legfinomabb savanyúság készítője 2024-ben Szelezsánné Pető Erzsébet. 2. lett Szabó József, 3. Szelezsánné Pető Erzsébet. A legízletesebb pogácsát Madari Imréné sütötte. 2. lett Kovács Mária, 3. pedig Molnár Magdolna. A kakaspörkölt főzésének a mestere lett az idei kakasfesztiválon a Jóbarátok csapat, 2. Galambvirág Egyesület, 3. Kardoskúti Motoros Kakasok.  A kakas pörköltfőzés mestere különdíjat a Kardoskúti Pusztai Kakasok kapták a zsűri döntése értelmében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában