Megállapodás

2024.09.04. 17:43

Együttműködik a kormányhivatal és az Alföld Slow Egyesület

Együttműködési megállapodást kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatal és az Alföld Slow Egyesület. A dokumentumot dr. Takács Árpád Békés vármegye főispánja és Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke írta alá szerdán reggel Békéscsabán, a Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási és Nemzetiségi Értékek Kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt.

Papp Gábor

Dr. Takács Árpád elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy integrálják azokat a szervezeteket, amelyek Békés vármegyéért dolgoznak, ezért kötöttek megállapodást az Alföld Slow Egyesülettel is. 

Alföld slow, dr. Takács Árpád, Szebellédi Zoltán, megállapodás
Dr. Takács Árpád főispán és az Alföld Slow részéről Szebellédi Zoltán írta alá a megállapodást. Fotó: Lehoczky Péter

Alföld Slow és kormányhivatal: együtt dolgoznak a jövőért

– Azért döntöttünk az együttműködési megállapodás megkötése mellett, mert az egyesület is az élhető Békés vármegye megteremtésének elősegítését tűzte ki célul maga elé – szólt az esemény hátteréről dr. Takács Árpád. – Erre rá szeretnénk kapcsolódni, mert Békés vármegyében mi akarjuk a sikert. Nekünk Békés vármegyében szembe kell mennünk azzal a pesszimista közhangulattal, hogy innen el kell menni. Mi ugyanis azt állítjuk, hogy ide kell jönni. Hiszen vannak olyan lehetőségeink, épített és természeti értékeink, amelyek Békés vármegyét élhető, szerethető környezetté teszik. Azt szokták mondani, hogy a táj, a környezet megrajzolja az emberek jellemét, és annak ellenére, hogy sok bajjal, problémával küszködünk, településeink megtartották hagyományaikat, kultúrájukat.

Feltérképezik a turisztikai lehetőségeket

Mint kiemelte, az együttműködési megállapodás a jövőről szól.

– Ma a jelenből tekintünk a jövőbe. Fel fogjuk térképezni azokat a turisztikai lehetőségeket, amelyekkel Békés vármegyét erősíteni lehet, és össze tudunk fogni – fogalmazott. 

Négy alappilléren nyugszik

Szebellédi Zoltán kiemelte, a slow, a lassú turizmus nem alternatív turizmus, hanem ellenpólus a gyors tömegturizmushoz képest, a lassú mozgalmakból ered.

A lassú turizmus modellje 4 alappilléren, a lokalitáson, az élményközpontúságon, a fenntarthatóságon és a társadalmi jólléten nyugszik. Fontos céljuk a felgyorsult világban a pillanatok megélése, a tudatossá válás, mind az életvitelben, mind a fogyasztásban, mely egyben az egészség alapja is. Ehhez szükséges a helyi és a hazai termelő vállalkozások támogatása, erősítése, turisztikai vállalkozások bevonása. Felidézte, hogy a már a meglévő kínálatukat alkalmuk volt a 2024-es budapesti Utazás Kiállításon a nagyközönség és a szakma számára megmutatni a Békés Vármegyei Kormányhivatal és Gyula, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. jóvoltából.

Alapoznak a helyi értékekre 

Kiemelte, Békés vármegye természeti és történelmi adottságai – a Körösök, a kiváló termőföldek, az élelmiszeripari hagyományok, a soknemzetiségű kulturális értékek – megfelelő alapot jelentenek a helyi értékekre, helyi termékekre alapuló turizmusnak. Ennek segítésére, összehangolására, az együttműködés erősítésére jött létre az egyesület. Ezt erősíti most meg a Békés Vármegyei Kormányhivatal és az Alföld Slow Egyesület együttműködési megállapodása. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában