Szakmák utcája Orosházán

16 órája

Szakmák választásában segít a múlt, a jelen, a jövő kínálati palettája - galériával

Minden évben nagy népszerűsége van az Orosháza belvárosába kitelepülő, szakmákat bemutató szakmák utcájának. Az Árpád kert csütörtökön délelőtt megtelt a Gyulai SzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola tanulóival, a pedagógusokkal és minden érdeklődőnek megmutatták, milyen színes a középiskola képzési palettája. Folyamatosan érkeztek a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok. Vidékiekkel is találkoztunk.

Csete Ilona

Ünnepi emlékév az idei a Gyulai SzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola életében, ezért az idei szakmák utcáját úgy rendezték be, hogy a szakmák jelene mellett megmutatták, hajdan a mesterek milyen szerszámokkal, milyen öltözetben, miket készítettek, gyártottak. A tanoncképzés 140 éves Orosházán, Thék Endrének, a város híres asztalosának is méltó emléket állítottak az egyik standon.

szakmák
Balról Jakóné Varga Erika oktató, Pörneki Attila, Szöllősi Szabolcs, Palotás-Rózsa Diána, Jancsurák József a tudásközpont vezetője, Simon István a régi szakmák egyik eszközével. 

Egy alkalmi szatócsboltból előkerült egy 100 éves késélező, a dédanyáink, nagyanyáink által a kézimunkázáshoz használt drukkoló is. Mechanikus írógépekre csodálkozhattak rá a fiatalok.

Jövője van a szakképzésnek, a szakmák sokszínűségét bemutatták

A Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatójával, Pörneki Attilával is a helyszínen találkoztunk, kollégáival, Szöllősi Szabolcs szakmai főigazgató-helyettessel, Simon István kancellárral, Palotás-Rózsa Diána megbízott igazgatóval. Szerkesztőségünknek elmondta, ezek az alkalmak azért fontosak, hogy a gyermekek, a szülők megismerjék az új szakképzési rendszer kínálta lehetőségeket.

– A szakképzésben kiváló lehetőségek vannak. A Gyulai Szakképzési Centrum minden intézményének az a célja, így az orosházinak is, hogy a rendszer adta lehetőségeket maximálisan kihasználja. Jövője van a szakképzésnek, szükség van a szakképzésre, szükség van a jó szakemberekre. Folyamatos a kapcsolat a Békés Vármegyei Iparkamarával, a gazdálkodókkal, az önkormányzatokkal. Figyeljük, milyen szakemberhiány van, mire van szükségük. Változó világban élünk, gyors változások vannak, erre a szakképzésnek reagálni kell. Mi ezt kiemelten kezeljük. Ugyanakkor a duális partnereinkkel is szoros kapcsolatot ápolunk, törekszünk arra, hogy minél több diákunk duális partnernél, a cégek körülményei között tudja elsajátítani a szakmáját.

 

A szakmák utcája megtelt

Palotás-Rózsa Diána elmondta, a szakmák utcájával 5. éve jelentkeznek ősszel. Minden évben az a cél, hogy valamennyi szakmát megismertessék az utcát felkereső diákokkal. De a felnőtteket is várják, hiszen az élethosszig tartó tanulás sokak számára fontos szempont. A tanoncképzés 140. évfordulója kapcsán emlékeztetett, régmúltból eredő szokásokat, eszközöket is láthatnak, kipróbálhatnak az érdeklődők a szakmai bemutatók mellett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában