Békéscsaba

2 órája

Fuss és Segíts! – Több mint 800-an álltak rajthoz a nehéz sorsú gyerekekért – galériával, videóval

Több mint 800-an vettek részt a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem IV. Fuss és Segíts! – elnevezésű jótékonysági futóversenyén vasárnap délelőtt, Békéscsaba belvárosában. A Fuss és Segíts! célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, a sport közösségépítő erejére, valamint az összefogás és a jótékonykodás fontosságára, a Fuss és Segíts! ezúttal is fontos karitatív célt szolgált.

Papp Gábor

A verseny nevezési díjaiból, illetve a Fuss és Segíts! programon gyűjtött adományokból ezúttal is az ÁGOTA® Alapítvány – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány – kiemelten közhasznú, nonprofit szervezett állami gondoskodásban élő gyermekekért végzett munkáját támogatták. Az eseményen külön futamokat szerveztek a gyermekeknek. A felnőtteknek 3, 6 és 12 kilométeres távot, illetve váltóversenyt hirdettek meg.

Fuss és Segíts!, jótékonysági, futóverseny
A Fuss és Segíts! ezúttal is fontos karitatív célt szolgált: több mint nyolcszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Fotó: Lehoczky Péter

Fuss és Segíts! – Nehéz sorsú gyerekeket támogattak

Prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora elmondta, büszkék arra, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatallal közösen immáron negyedik alkalommal szervezték meg a Fuss és Segíts! elnevezésű jótékonysági futóversenyt, amelynek bevételeiből a nehéz sorsú gyerekek, a család nélkül felnövő gyermekek életét és oktatását segítik és támogatják.

– Az ember testi-lelki egészségének, egyensúlyának fenntartásához mind a jótékonyság, mind a sport nagyon fontos – emelte ki.

A rektor kitért arra, hogy a futóverseny október 6-i gyásznapunkon zajlott, és ennek kapcsán arra kérte a jelenlévőket, hogy egy rövid fohásszal emlékezzen meg mindenki a hősökről, akik a közösségért az életüket áldozták 145 évvel ezelőtt. 

Az egyik legjobb, leghasznosabb, legszínesebb rendezvény

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja elmondta, a rendezvényt többen álmodták meg.

Amikor megálmodtuk a programot, azt szerettük volna, hogy sokan, egyszerre a közjót szolgálva tegyenek valami olyat, ami túlmutat a mindennapokon, és össze tudja hozni közösségben a civil szervezeteket, a sportegyesületeket, a felsőoktatási intézményeket, és mindenkit, aki Békés vármegyében él, és tenni akar. A rendezvény a vármegyei kormányhivatal, a Gál Ferenc Egyetem és az Ágota Alapítvány egyik szívdobbanása. Közösen dobban a szívünk annak érdekében, hogy támogassuk az állami gondozásban élő, veszélyeztetett gyermekeket.

Dr. Takács Árpád hangsúlyozta, a jótékonysági futás a kormányhivatal egyik legjobb, leghasznosabb és legszínesebb rendezvénye.

– A legjobb azért, mert élményt és mosolyt ad. A leghasznosabb azért, mert segítünk, támogatunk és helytállunk. A legszínesebb pedig azért, mert olyan emberek, akik a mindennapokban nem is beszélnek egymással, idejönnek, és ahogy tavaly is láttuk, ha kell, egymást húzzák be a célba – emelte ki.  

Dr. Takács Árpád (jobbra) maga is részt vett a jótékonysági programon, 6 kilométert futott le. Fotó: Lehoczky Péter

A főispán felelevenítette, hogy az első jótékonysági futáson 400-an, a másodikon 500-an, a harmadikon 600-an álltak rajthoz, idén pedig több mint 800-an vettek részt az eseményen. Négy tízéves fiatalember is volt az indulók között, akik a felnőttek között álltak rajthoz, egyik közülük 12 kilométert futott le.

A főispán szólt a legekről is

  • A legidősebb indulóként egy hölgy állt rajthoz, aki januárban tölti be 70. életévét.
  • Hárman 69 évesen vettek részt a versenyen.
  • Húszan voltak, a futók között, akik már betöltötték a 60. életévüket.
  • A legfiatalabb nevező 9 hónaposan érkezett a versenyre.
  • A legfiatalabb versenyző 1,5 évesen futott.

Legalább 2,4 millió forinttal segítettek

Az esemény végén dr. Takács Árpád 2,4 millió forintos adománylevelet adott át Kothencz Jánosnak, az Ágota Alapítvány alapítójának, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójának. A főispán hozzátette, ekkor még folyt a helyszínen adományozott támogatások összeadása, így az összeg még növekedhetett. Kothencz János elmondta, az adományt az Ágotafalván megvalósított programok struktúrájának finanszírozására, a keretek biztosítására fordítják majd. Nagyon fontosnak nevezte, hogy megköszönje a futóknak, a résztvevőknek, a szervezőknek, a programra kilátogatónak, hogy jelenlétükkel kifejezték szolidaritásukat. Elismeréssel szólt arról a csapatmunkáról, amelyet a rendezők előzetesen és a vasárnapi esős időben is képviseltek, hogy a program megvalósulhasson.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában