Pándy Emléknap

2 órája

Kiderült, kik kapták a gyulai kórház rangos elismeréseit - galériával, videóval

Megtartották a hagyományos Pándy emléknapi ünnepséget a Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában kedden délután. Az eseményen a szokásoknak megfelelően átadták a Pándy Emlékérmet, amelyet dr. Ilia Katalin pszichiáter főorvos érdemelt ki, míg a Pándy Nővér címet Dobosné Püspöki Erika főműtősnő és Szelezsánné Melis Mariann ápoló vehette át a Pándy Emléknapon.

Papp Gábor

A Pándy Emléknapon emellett a pályakezdő orvosokat és a szakvizsgát tett szakembereket is köszöntötték. Az ünnepség nyitóakkordjaként a szokásoknak megfelelően elsőként elültették a Pándy Emlékfát, amit az adott évben mindig a Pándy Emlékéremmel kitüntetett szakember ültet el a saját munkahelye körül, gazdagítva ezzel az intézmény kertjét és faállományát. Mindez tiszteleg az érintett szakember munkássága előtt, illetve a környezettudatosságot is szimbolizálja. A Pándy Emlékérem a tagkórház egyik legnagyobb erkölcsi elismerése, odaítéléséről pedig idén is egy háromtagú bizottság határozott. Ebben az évben a grémium döntése értelémében dr. Ilia Katalin pszichiáter főorvos érdemelte ki az emlékérmet.

Pándy Emléknap, gyulai kórház, elismerések
A Pándy Emléknapon dr. Ilia Katalin és dr. Becsei László az emlékfánál. Fotó: Bencsik Ádám

Pándy Emléknap: hagyománytisztelet és elismerések

A program a faültetést követően a tagkórház Árvay termében folytatódott. Dr. Becsei Lászó, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa köszöntőjében elmondta, amikor évről évre megemlékeznek a tagkórház névadójáról, a múlt iránti tisztelet mellett ők maguk is újabb értékeket igyekeznek teremteni. 

– Hagyományt teremteni csak ott lehet, ahol olyan közösség él, amely megtartja az elődök tiszteletét. Intézményi életünkben a tradíciók ápolása, a neves elődök tisztelete mindig kiemelt értéket jelentett – fogalmazott. Kitért arra, hogy a Pándy Emlékfákat a Pándy Emlékéremmel kitüntetett orvosok ültetik el minden évben. – A Pándy kultusz részeként pedig évről évre megemlékezünk a tagkórház névadójáról, Pándy Kálmán világhírű neurológus pszichiáterről – tette hozzá. Szólt arról, hogy pályakezdő munkatársaik először vettek részt ezeken a kórházi ünnepségen, amivel céljuk, hogy ők is megismerhessék a névadó munkásságát, s, hogy munkahelyi kultúrájuk részeként befogadják őket a munkaközösségbe. A pályakezdő orvosok esküt is tettek az eseményen munkahelyük és segítő elhivatottságuk tanúbizonyságaként.

A pályakezdő orvosok esküt tettek az ünnepség keretében. Fotó: Bencsik Ádám

Pályakezdő orvosokat és szakvizsgát tett szakembereket köszöntöttek

Mint mondta, ebben az évben negyvenhat pályakezdő, orvos és szakdolgozó kezdi meg munkáját a Pándy Kálmán Tagkórház kapuin belül. Emellett a keddi ünnepségen az intézmény 17, újabb szakvizsgát tett orvosát is köszöntötték. Dr. Becsei László elmondta, az intézményben a munkaerővándorlás az országos trendnél alacsonyabb, ami talán annak is köszönhető, hogy megtalálhatták Békés vármegyében és a kórházban azt a szakmai érvényesülést, amely itt tartja őket. Hangsúlyozta, intézményük a munkatársak megtartására is kiemelt figyelmet szentel.

Érdekességek a névadóról

Ünnepi beszédet mondott dr. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja, a pszichiátriai osztály korábbi osztályvezetője. Értekezésében számos érdekességet felelevenítve szólt arról, hogy a kórház miként kapta meg Pándy Kálmán nevét, majd magát a kimagasló személyiség életét, munkásságát vette górcső alá.

Dr Vincze Gábor dékán. Fotó: Bencsik Ádám

Elismeréseket adtak át

A Pándy Nővér címet Dobosné Püspöki Erika főműtősnő és Szelezsánné Melis Mariann ápoló vehette át.  A Pándy Emlékérmet dr. Ilia Katalin pszichiáter főorvos érdemelte ki. 

– Februárban lesz 42 éve, hogy először átléptem a gyulai kórház kapuját. Szegedi lévén ötödéves hallgatóként jöttem ide gyakorlatra, nyolc hétre. Ám a nyolc hét után úgy mentem el, hogy ebben a közösségben szeretnék dolgozni – elevenítette fel kérdésünkre dr. Ilia Katalin a kórházhoz való kötődését, majd elmondta, a pszichiátriai szakterület különösen megfogta.  

A végzés után 1984 októberétől az akkori 2. pszichiátria osztályon Szalai főorvosnő mellett dolgoztam, tőle tanultam meg a szakmát, az alapokat. Hét év osztályos munka után átkerültem dolgozni a pszichiátriai gondozóba, ahol gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkoztam. A pályám során mindig arra törekedtem, hogy lebontsam azokat a stigmákat, amelyeket a pszichiátriai betegek kapnak.

Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a betegeket mindig tisztelni kell, a szakma iránt alázattal kell lenni, és csak csapatban lehet jól dolgozni.
– Ezt a három alappillért igyekeztem mindig képviselni. Remélem, sikerült is. Nagyon jó kollégáim vannak, akikkel együtt dolgozunk – fogalmazott. – Mindig valami újra törekszem. Januárban megnyitottuk az országban ötödikként az ADHD felnőtt ambulanciát, ami a figyelemzavaros betegeket segíti. Emellett a szellemi hanyatlásban, demenciában szenvedők hozzátartozóiknak tréningeket tartanak a betegek ápolásáról és az elfogadásáról.
Elárulta, vannak még újabb tervei a jövőre nézve, az igazságügyi pszichiátria területén szeretné rávenni a fiatal munkatársait, hogy szakvizsgázzanak.
– Szeretnék átadni nekik mindent, és csak ezután elmenni nyugdíjba – hangsúlyozta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában