Értékek

2 órája

Szlovák nemzetiségi napokat tartottak Mezőberényben - galériával

Szlovák nemzetiségi napokat rendeztek péntektől vasárnapig Mezőberényben. A szlovák nemzetiségi napok programjai között a hagyományok, az egyre karakteresebben megszépülő tájház bemutatása, kulturális csoportok fellépése és a szlovák gasztronómia is helyet kapott.

Papp Gábor

A hagyományok és az értékek kiemelt szerepet kaptak a Szlovák Nemzetiségi Napokon

Fotó: Mertz Judit

Borgula Györgyné, a szervező Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke elmondta, a rendezvény, a szlovák nemzetiségi napok legfőbb célja, hogy bemutassák és átadják a szlovák kultúra különleges értékeit.

szlovák nemzetiségi napok, mezőberény
A hagyományok és az értékek kiemelt szerepet kaptak a Szlovák Nemzetiségi Napokon
Fotó: Mertz Judit

Szlovák nemzetiségi napok: életre keltek a hagyományok

Az eseménysorozat pénteken délután szlovák hagyományok bemutatásával kezdődött, amelynek részeként kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és családoknak. A résztvevők morzsolt kukoricát mérlegelhettek, kukoricacsutkából tornyot építettek, korongozhattak, csigatésztát készíthettek, és rengeteg népi játékot próbálhattak ki.

Bemutatták a tájházat

Szombaton az események a tájházban folytatódtak, amelynek felújítása évek óta tart. A Madarász utcában található helyi védettség alatt álló népi építészeti lakóház megvásárlására 2021 áprilisában nyílt lehetősége a Mezőberényi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak. Borgula Györgynétől megtudtuk, az épület a szlovák településrész egyik legszebb elő tornácos „ulicskás” módos parasztháza. A szerkezet biztonsága érdekében el kellett végezni a szakaszos aláalapozás műveletét. Az első szobánál aládúcolást végeztek. Elkészült az épület utólagos alapozása és bitumenes vastaglemez vízszigetelése. Megtörtént az elöregedett vakolatok és padozat bontása. Visszaállították az eredeti belső elrendezést. Felújították a teljes tetőszerkezet a fő- és melléképületen. A csatornázással megoldódott a vízelvezetés.

Menet közben számtalan statikai probléma akadályozta a felújítás folyamatát, így a második ütemben további felújítási munkákat végeztek el. Megállapították, hogy a szerkezet biztonsága érdekében el kell végezni a teljes aláalapozás műveletét az egész épületnél. Megtörtént az elöregedett vakolatok külső és belső lebontása, a falszerkezetek megerősítése, famerevítő keretváz beépítése és rögzítése a födém gerendához, a falak felületének előkészítése, a felület gúzolása, a vakolat készítés és szalmatörekes vályogvakolat készítése. Épületgépészeti alapszerelvényezést végeztek, megtörtént. az épület villamossági alapszerelvényezése, illetve a padló kavics aljzat kialakítása minden helységben.

A munkálatok eredményeképpen az idei évre az összes falat visszaépítették és lesimították, az aljzatot feltöltötték földdel és kulékaviccsal, a folyosót leburkolták, a padlást teljesen elkészítették, ahogy a szennyvízbekötést is.

Borgula Györgyné kiemelte, az épület 2026-ban lesz 150 éves, és a felújítás érdekében további pályázatokat nyújtanak be a nyílászárók felújítására és a meszelésre.

Gasztronómia és kulturális program

A rendezvény ezután a vásárcsarnokban folytatódott, ahol fellépett a Mezőberényi Szlovák Pávakör és Telekgerendási Borouka Pávakör. A Mamicska konyha keretében bemutatták a környező települések szlovák gasztronómiáját. A 

  • békéscsabai résztvevők haluskát, 
  • a telekgerendásiak tarkedlit, 
  • az elekiek lángost, 
  • a csabaszabadiak párnácskát, 
  • a helyi nagycsaládosok egyesülete palacsintát, 
  • míg a Mezőberényi Szlovákok Szervezete alföldi birkapörköltet és töltött káposztát készített. 

Este a könnyed kikapcsolódás következett, amihez Lustyik Csaba és Zsótér Csaba zenélt.

Az ősök tisztelete

Vasárnap 9 órától az ősök sírkertjénél megemlékezést és koszorúzást tartottak a Tót temetőben. Ezután istentisztelet következett szlovák egyházi énekek közös éneklésével, a békéscsabai Čabianska Ružička Népdalkör és a Mezőberényi Szlovák Pávakör közreműködésével a II. kerületi Evangélikus Egyház templomában.

A szlovákiai Kolarovóról, Gútáról is érkezett delegáció, a Szlovák Kultúra Baráti Kör tagjai voltak a vendégeik. A parlamenti szószóló Paulik Antal és az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézetének igazgatója, dr. Király Katalin is ellátogatott a programra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában