Katasztrófavédelem

2 órája

Toronyházhoz vonultak a tűzoltók Orosházán – videóval

Helyismereti foglalkozás, szituációs begyakorló gyakorlat tűz oltására, a műszaki mentésre szolgáló felkészítés érdekében. Az orosházi tűzoltók ezért érkeztek csütörtökön reggel a város főutcájára, a Kossuth utcai, hétemeletes társasházakhoz.

Csete Ilona

Az Orosházi Lakásszövetkezet Kossuth utcai tömbjei körül gyülekeztek az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói csütörtökön reggel, hogy helyszíni gyakorlatot végezzenek a lakótömbben. Ez volt az első napjuk. Az éves munkatervükben szereplő gyakorlatot viszont mindhárom szolgálati csoportjuk elvégzi októberben.

tűzoltó, gyakorlat, toronyház, Orosháza
A tűzoltók begyakorló gyakorlatának helyszíne volt Orosháza főutcájának két hétemeletes épülete
Fotó: A szerző felvétele

Nevezhetjük ezt úgynevezett helyismereti foglalkozásnak is, hiszen újra és újra (évente) bejárják az ilyen és ehhez hasonló orosházi magas épületeket (van ebből 3 toronyház, 10 emeletes; kettő a főutcán, ezek 7 szintesek; de végeznek hasonló feladatokat a város intézményeinél, a kórháznál, az üzemeknél is).

Begyakorló tűzoltói gyakorlat az élet- és vagyonmentésért

Németh László őrnagy, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokhelyettese hírportálunknak elmondta, ilyenkor a tűzoltók a már korábbról megszerzett helyismereteiket felelevenítik, éppen azért, ha éles helyzetre kerülne sor, könnyebben boldoguljanak. Előzetesen Bohák János, a tűzoltóság parancsnoka írásban értesítette az ott élőket.

A külső szemlélő viszont csak azt látta, hogy az Orosháza, Kossuth utca 10-12, 14-16. szám alatti 7 emeletes lakóépületeknél valami történt, történik, a tűzoltóság munkatársainak, gépjárműveinek a megjelenése felkeltette többek érdeklődését...

A tömblakásokban élők biztonsága a gyakorlat célja

– Az épület bejárása során a helyi képviselettel közösen tájékozódnak kollégáink arról, hogy baj esetén mik a menekülési útvonalak, azok szabadok-e, a tűzi vízforrások rendben vannak-e, milyen a lakóközösség összetétele, van-e közöttük segítségre szoruló, fogyatékkal élő stb. Ha rossz példát látnak a nem megfelelő tárolásra, arra felhívják a lakóközösség figyelmét. A tűzoltóknak a létraszer kezelésére is alkalmuk van a helyszínen, a magasból mentés, a toronyházak tüzeinek az oltása, ezek gyakorlása érdekében. Munkatársaink felkészültsége a tömblakásokban élők biztonságát szolgálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában