Műemlékek

2023.11.20. 09:30

Petőfi öccsének Piczi kutyája őrzi a Kondorosi Csárda múzeumát

Új tárgyakkal bővült az elmúlt napokban a Kondorosi Csárdamúzeum, megérkezett többek között Petőfi István díjnyertes vadászagarának szobra, aki a bejáratot őrzi.

Nyemcsok László

Csonka Zsolt séf Rózsa Sándor bugylibicskájával

Fotó: Bencsik Ádám

A Kemencés-teremben, a betyárok felszerelését bemutató tabló mellett helyezték ki a láncra fűzött, úgynevezett pitykét. A díszes gombot a betyárok a legenda szerint skalpként sokszor a pásztorkészségükre erősítettek.

Petőfi István Piczi kutyájával is bővült a gyűjtemény
Fotó:  Bencsik Ádám

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere megmutatta azt is, hogy a bejáratnál olvashatja el a látogató a magyar agár és Petőfi István történetét, valamint feleleveníthetik a betérők Petőfi Sándornak öccséhez írt versét. Petőfi István 1858-tól lett a Kondoroshoz tartozó, csákói Geist-birtok ispánja, majd később jószágigazgatója. 1858-tól ő volt a gyámja Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fiának, Petőfi Zoltánnak.

A Kondorosi Csárdához leginkább Rózsa Sándor köthető. A híres betyár bugylibicskájáról, fokosáról és a lovaglásnál használt derékövéről, a szikéről, a bandázsról is mesélt Oszter Sándor, Rózsa Sándor filmbeli megformálója 2020-ban a Kondorosi Csárdamúzeum avatásakor. Utóbbinak köszönheti a színészlegenda, hogy végig tudta csinálni a forgatást. Történt ugyanis, hogy Csillag helyett egy statiszta lóval vettek fel egy jelenet. A ló füle és egyik oldala mellett vaktöltényekkel lőttek, hogy vaduljon meg a jószág. Ez annyira jól sikerült, hogy mind a négy lábával a levegőbe emelkedett, a színész a nyakánál próbálta lenyomni, de nem sikerült.

Az állat a levegőben megfordult, lovasát ledobta. Oszter a hátára esett a szikes talajon, a ló pedig ráadásként a mellkasára. A színész gerince elrepedt, az orvos és a rendező is aggódott az egészségért, a rendező ezenkívül a forgatás folytatásáért is. A stábban fogadásokat kötöttek arra, hogy Oszter többet nem ül lóra. Vesztettek, ugyanis két hét múlva már Csillag nyergében folytatta a forgatást.

Paluska Zoltán, Oszter Sándor jó barátja kiemelte, a színészóriás – aki két esztendeje hunyt el – soha nem érkezett üres kézzel Kondorosra, magával hozta, és a városnak ajándékozta azt a csikóbőrös kulacsot, szikét, bugylibicskát és rézveretes nyelű fokost, amiket Rózsa Sándorként tartott a kezében. A bugylibicska egyébként a legenda szerint valóban Rózsa Sándoré volt. A filmforgatás után Oszter Sándor megtarthatta a becses ereklyéket, és otthonában őrizte ezeket.

Oszter Sándor és Ribárszki Péter jó barátok voltak 
Fotó: Bencsik Ádám 

Azért döntött úgy, hogy Kondorosnak adományozza, mert otthonában csak kevesen láthatták a tárgyakat, Kondoroson azonban – ahol erősen őrzik Rózsa Sándor emlékét –, sok-sok ember megcsodálhatja ezeket a holmikat. Mindezek kiegészültek azokkal, amiket a rajongóktól kapott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!