Közös gondolkodás

2024.07.10. 18:01

Együttműködési megállapodást kötött a gyulai könyvtár és a Harruckern Szakképző iskola

Együttműködési megállapodást kötött a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár és a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az együttműködési megállapodást Czeglédiné Szappanos Anita, az oktatási intézmény igazgatója és Dézsi János, a bibliotéka igazgatója írta alá az iskola Wenckheim konferenciatermében szerdán délelőtt.

Papp Gábor

Czeglédiné Szappanos Anita elmondta, együttműködésük már hosszabb időre nyúlik vissza.

együttműködési megállapodás, gyulai könyvtár, szakképzési centrum Harruckern
Dézsi János és Czeglédiné Szappanos Anita írta alá az együttműködési megállapodást. Fotó: Bencsik Ádám

– Évek óta dolgozunk közösen, de annak részleteit eddig nem vetettük papírra. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek látásmódját szélesítsük, legyenek értő-olvasó fiataljaink – emelte ki az iskola igazgatója. – Tapasztalataink szerint a középiskolás generáció kevésbé veszi elő a könyveket, nagyon a digitális térben mozognak, és nagyon a telefon bűvöletében élnek akár a szünetekben, akár a szabadidejük terhére.

Együttműködési megállapodás: a szövegértést is erősítenék

Mint kifejtette, a kilencedik évfolyamos fiatalokat a humán munkaközösség minden évben elviszi a gyulai könyvtárba. 

– A látogatás egyik célja, hogy a kollégisták ismerjék meg Gyulát, ismerjék meg, hogy van könyvtár az iskolai könyvtáron kívül is – tette hozzá. Lényegesnek tartják, hogy a bibliotéka által megvalósított pályázati, illetve egyéb kulturális programokon az intézmény diákjai is részt vegyenek.

Dézsi János hangsúlyozta, nagy örömmel fogadta, hogy az eddig is meglévő együttműködést papírra vetve, megállapodásként is aláírhatták.

– Ahogy Czeglédiné Szappanos Anita is elmondta, a közös gondolkodás eddig is jól működött. Nyitott kapukkal várjuk a diákokat, és mi is fontosnak tartjuk, hogy a középiskolás fiatalok minél inkább visszatérjenek a szövegek értelmezéséhez. Tapasztaljuk, hogy ebben gyakran komoly hiányosságok vannak – folytatta a gondolatot. – Mi a lehetőséget meg fogjuk teremteni, hogy a diákok résztvegyenek a programjainkon. A megállapodás ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy nem feltétlenül csak könyvtári helyszínben gondolkodunk, hanem kérés esetén elhozzuk az iskolába is a rendezvényt. Akár úgy, hogy egy lehetőség szerint népszerű írót vendégül látunk, és ha arra igény van, akkor az intézményben is szervezünk egy programot.

Szólt arról, hogy hasonló megállapodásuk van már az Erkel Ferenc Gimnáziummal, és előkészítés előtt áll egy hasonló a Nicolae Bălcescu” Román Gimnáziummal is. 

Több területen segítenek

Dézsi János kifejtette, az együttműködéseket programszerűen szeretnék végigvinni.

– Nem csak arra kell gondolni, hogy jelentős irodalmi eseményeket szeretnénk majd elhozni a Harruckern János Technikum és Szakképző Iskolába. Ha egy középiskolás szeretne egy kötetet kiadni, abban is tudunk majd segíteni. Megszervezünk egy programot neki, akár azt is, hogy a könyvtár egy-egy munkatársa házigazdaként kérdezze az alkotót a kötet születéséről – fogalmazott. – A megállapodás számos lehetőséget tartalmaz, és bízunk benne, hogy sok tartalommal is meg tudjuk tölteni, és az együttműködés a diákok javára válik majd. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy egymás programjait, egymás tevékenységét ugyancsak népszerűsítjük. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!