Értékes leletek

2024.07.10. 16:12

Numizmatikai kiállítás nyílt Szarvason – galériával

„Szarvas éremkincsei” címmel nyílt meg a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum új numizmatikai kiállítása a napokban. A különleges tárlat augusztus 30-áig várja az antik érmék iránt érdeklődő látogatókat.

Vincze Attila

Az esemény ünnepélyes megnyitójára szép számmal érkeztek látogatók. A kiállítást Czesznak Zsolt, a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora nyitotta meg, aki miután köszöntötte a jelenlévőket, néhány mondatban összefoglalta a tárlat létrejöttének előzményeit. 

numizmatikai tárlat, éremkiállítás, Szarvas. Tessedik múzeum
A numizmatikai tárlatot Csesznak Zsolt, a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársa nyitotta meg. Fotó: Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum

Ezt követően dr. Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtár főosztályvezetője, a kiállítás társkurátora beszélt a Közösségi Régészeti Program jelentőségéről és annak figyelemreméltó eredményeiről. A szakemberek közös tárlatvezetést tartottak az érdeklődők számára, majd az est további része egy kötetlen beszélgetés formájában folytatódott.

A tárlat érdekességei közé tartozik, hogy 1400 darab régészeti korú érmén keresztül vezeti végig a látogatót a régmúlt gazdasági és történeti útvesztőin. Az itt bemutatott éremanyag túlnyomó része a 2019 óta sikeresen működő helyi civil önkéntesek bevonásával megvalósított Közösségi Régészeti Program leletmentő terepkutatásainak eredményeként került a múzeum gyűjteményébe. A kollekció azért is egyedülálló, mert a kiállított érmék Szarvas közelében fekvő lelőhelyekről kerültek elő és minden egyes példány pontosan dokumentált régészeti kontextussal rendelkezik. A numizmatikai kiállítás a római kortól egészen a török kor végéig enged betekintést az egykoron Szarvas környékén megtelepedett kultúrák és népcsoportok pénzhasználati szokásaiba.

A múzeum ingyenes hétvégi tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a „Szarvas éremkincsei” éremkiállításon július 13-14-én. Bővebb információ az intézmény Facebook oldalán olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!